Jak překonat klišé. Lubomíra Typlta baví v malbě i v textech napětí

2. červenec 2018

„Původní Hérakleitův výrok o tom, že dvakrát nevstoupíš do stejné řeky, je pro mě už tak nadužíván, že se z něj stala otřepaná fráze, která nic neříká,“ vysvětluje malíř Lubomír Typlt, proč se jeho aktuální výstava v Galerii Václava Špály jmenuje Neutopíš se dvakrát v téže řece.

V téhle parafrázi je podle Typlta nelogičnost, se kterou se člověk nejdřív popere, aby se pak oklikou vrátil k původnímu Hérakleitovu výroku. „Díky tomu vzniká napětí, které mě v textech obecně baví,“ dodává Typlt.

Poprvé vystavoval v Galerii Václava Špály v šestadvaceti letech. Tehdy byly ve Špálovce mimo jiné vystaveny obrazy se známým Typltovým motivem mrtvé kočky. Na aktuální výstavě je k vidění série nových obrazů, které mají jiné barevné napětí, než jaké si publikum může pamatovat například z Typltovy letošní výstavy Jedlíci kukuřice v Oblastní galerii v Jihlavě.

Lubomír Typlt: Bezkonfliktní umění je zbytečné

03515928.jpeg

„Můj první cyklus obrazů s názvem Baterie byl hodně nekonfliktní, namalovaný v jásavých barvách a příjemném ladění. Pak jsem ale získal pocit, že takhle bych celý život malovat nechtěl. Myslím si, že pokud umění nevyvolává žádný konflikt, tak je svým způsobem zbytečné. Proto jsem hledal nějaký nový námět, který by mě oslovil, a shodou náhod jsem našel v příkopu mrtvou kočku,“ popisuje malíř Lubomír Typlt, kde se vzal motiv kočky, který se v jeho obrazech objevoval poměrně dlouhou dobu.

„Výstava je rozdělená na dívčí a klučičí svět. Zatímco obrazy dívek jsou dynamické, vlají jim vlasy a občas mají podivné držení těla, klukovské figury jsou v pro mě poměrně typických pozicích, ale jsou hodně, jak já to nazývám, napadené barvou, která v nich zase vytváří jakési napětí,“ popisuje právě probíhající výstavu Lubomír Typlt.

Neutopíš se dvakrát ve stejné řece se jmenuje i chystaná deska kapely WWW, pro kterou Lubomír Typlt píše texty. Album vyjde na začátku října, venku už jsou dva songy a k tracku s názvem Stát vzniklo už i video. Záběry v něm použité natočil v roce 2015 v Bulharsku a ve státech bývalé Jugoslávie fanoušek kapely a následně WWW svůj materiál nabídl k použití.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.