Jak pomáhá polévka Pho proti izolaci, koronakrizi a ztrátě kulturní paměti?

5. květen 2020
Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Polévka pho

Jak správně připravit vietnamskou polévku Pho? A co když jediný, zaručeně tradiční recept neexistuje? Projekt Zastavil se čas ukazuje měnící se kulturu českých Vietnamců.

Projekt Zastavil se čas poběží až do 25. května a jeho výsledkem by měla být generační kniha receptů – přispět do ní můžete i vy.

Pětice mladých umělců a studentů s vietnamskými kořeny zkoumá v rámci právě probíhajícího projektu Zastavil se čas, jak se navzájem ovlivňuje česká majorita a vietnamská komunita usazená v Česku. „Chtěli jsme zjistit, jak se tady vietnamská diaspora usazuje a jaké nové chutě přijímá. Náš původní záměr byl udělat takový antropologický výzkum skrze jídlo,“ přibližuje původní záměr umělec Minh Thang Pham, jeden z členů autorského kolektivu a student pražské Akademie výtvarných umění. Thang se tématu kulturní identity a vykořeněnosti zabývá i ve své vlastní tvorbě a do svých performancí často zapojuje také členy rodiny, zejména svého otce.

Autorský kolektiv projektu Zastavil se čas

Projekt se měl původně odehrávat v galerijních prostorách v Kampusu Hybernská jako dvougenerační setkání. Když ale propukla koronakrize, kolektiv se rozhodl původní koncept trochu poupravit a pomoci lidem, kteří se kvůli pandemii octli v největší mouzi. Od začátku dubna se tak na stránkách projektu shromažďují recepty, podle nichž členové kolektivu vaří polévky a následně je rozdávají lidem bez domova nebo zdravotníkům v nemocnicích.

Kurátorka galerie Artivist_Lab v Kampusu Hybernská Tamara Moyzes

Ačkoliv byla Akademie výtvarných umění založená už v 19. století, diverzita české společnosti se v řadách jejích studentů zatím moc neprojevuje. Jak v ArtCafé zdůrazňuje kurátorka kolektivního projektu Zastavil se čas a intermediální umělkyně Tamara Moyzes, v současnosti studují na AVU pouze dvě romské studentky. V loňském roce přišel vůbec první vietnamský student, což byl právě Tang, a letos začal na akademii studovat i Minh.

Moyzes je také zakladatelkou galerie Artivist_Lab, sídlící v prostorách pražského Kampusu Hybernská, a v rámci svého doktorského studia na AVU zkoumá aktivistické a politické umění, ve své tvorbě i kurátorkské práci se snaží dávat hlas upozaděným menšinám a zajímá ji kolektivní přístup k umělecké tvorbě. 

Mrkev nebo hovězí oháňky? Pho je kulturní hybrid

Označit Pho za tradiční vietnamské jídlo je ve skutečnosti trochu problematické. Ve vietnamské kuchyni se totiž jídla tradičně balí do různých listů. Polévka Pho se navíc objevila až v době, kdy byl Vietnam francouzskou kolonií.

0:00
/
0:00

„Polévka Pho je známá jako typicky vietnamská, ale má v sobě určité prvky čínské i francouzské kuchyně. Připadalo mi proto zajímavé sledovat, jak se Pho mění v českém prostředí. Některé recepty, které jsme dostali, využívají zeleninu typickou pro české vývary jako je celer nebo mrkev, což se třeba v naší rodině vůbec nepoužívá. U nás v rodině se polévka Pho vaří jen o víkendu, protože je náročná na přípravu. Já si ji rád dám kolem deváté ráno. Ve Vietnamu se Pho totiž typicky podává k snídani, což je asi rozdíl oproti tomu, jak se jí v Česku,“ přibližuje další člen kolektivu Duc Minh Vu, již zmíněný druhý student pražské AVU s vietnamskými kořeny.

Poslechtěte si celý záznam ArtCafé, ve kterém se kromě rozhovoru s Tamarou Moyzes dozvíte, jak se mění život vietnamské menšiny v Česku – a to přímo od zástupců uměleckého kolektivu. Součástí pořadu byl také 4. díl minisérie Jóga na vlnách Vltavy. Moderuje Petra Kultová a o hudební výběr se postaral Josef Sedloň. 

Spustit audio

Související