Jak nedočíst Viewegha

20. listopad 2008

Nesvadbová, Viewegh, Pawlowská - to je jen stručný výběr současných českých spisovatelů, bez kterých se dnešní "single" ženského rodu a okolo třicítky neobejde. Být "in" znamená vědět, co právě vyšlo v novinkách a nosit si poslední výtisk v kabelce, chodit na filmy natočené podle jejich knih a také se dojímat nad tím, jak přesně autor vystihl ženskou duši. A najednou se jeden výtisk knihy Andělé všedního dne od Viewegha, který si Váchalova hrdinka koupila z čistě náhlého popudu, stává sám hlavní postavou. Ale hezky po pořádku. UVNITŘ VIDEOUPOUTÁVKA NA KNIHU!

Karen (Kari) je mladá, chytrá, sebevědomá třicátnice a pracuje jako účetní v jedné pražské firmě. Její jazyk je stejně ostrý jako její přezdívka. Dokáže být vtipná, elegantní, milá, úslužná, pracovitá, rafinovaná ... prostě jí nechybí nic, mimo svatby, manžela a dětí. Volný čas jí vyplňují občasné rodinné návštěvy, drbací schůzky s kamarádkami a finanční a daňová džungle. Tento relativně poklidný běh naruší snaha o dobrý skutek - zapůjčení nově zakoupené knihy jedné z kamarádek. Z nějakého neznámého důvodu se Kareniny kolegyně rozhodnou, že knihu si postupně budou předávat. Každá si ji chce přečíst, ale žádná ji nechce vrátit. Po několika marných pokusech Karen dochází, že se stává obětí potutelné hry. Na zajímavosti to přidává i knize, která se z obyčejného románu mění na předmět téměř špionážních machinací. Narůstající Karenin vztek a bezmoc naštěstí utlumí zajímavý objev - nový firemní právník. Osoba sice mužského rodu, ale podobných vlastností jako Karen. Dokáže se jí vyrovnat ve slovních přestřelkách, má ucházející exteriér a hlavně je nezadaný. Kde to asi skončí?

Michal Viewegh (ilustrační foto)

Tenhle stručný obsah téměř jako z červené knihovny by vás neměl odradit od knihy, která nepostrádá vtip, nadhled a ironii. Rychlé a originální slovní přestřelky mezi všemi postavami udržují svižné čtenářské tempo a občas dokáží odvést pozornost od toho, čím se autor na přebalu knihy doslova chlubí - v páté třídě měl nedostatečnou z českého jazyka. Neotřelé slovní obraty vyvažují češtinářské prohřešky a do pouhých 4 týdnů Karenina života je natěsnáno tolik životního i sarkastického humoru, že to povoluje užití i různých novotvarů. Každopádně to dokazuje, že kniha odmítnutá několika nakladatelstvími a vydaná nakonec natruc jako jediná knížka kmenového autora nově vzniklého soukromého podniku, má šanci zaujmout stejně, jako prověřené stálice.

Autorova fotogalerie k místům Praze, která jsou v románu zmíněna

autor: Pavlína Pelcová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.