Jak Charta 77 zasáhla Slovensko? Večer na téma z produkce Rádia Devín

31. leden 2018

Večer na téma Charta 77 vysílalo Rádio Děvín vloni k výročí vzniku tohoto prohlášení. Debaty se zúčastnili signatáři Charty filozof Miroslav Kusý a její někdejší mluvčí Miroslav Lehký, spoluzakladatel slovenského Ústavu paměti národa, a také politolog Samuel Abrahám, rektor Bratislavské mezinárodní vysoké školy liberálních studií.

Jak Slovensko zasáhla Charta 77, jakými cestami se z Čech na Slovensko dostala a jak se šířila? Kdo byli slovenští chartisté a co znamenalo přidat svůj podpis? Jak účinná byla dezinformační kampaň STB, která na křesťanském, věřícím Slovensku prezentovala Chartu jako pražskou akci bývalých komunistů a umělecké smetánky kolem Václava Havla. Pomohl boj za lidská práva ke spojení Čechů a Slováků? Podpořila Charta slovenský underground a samizdat? Jaký vliv měla normalizační federalizace na pozdější rozpad Československa. 

Svých hostů se ve Večeru na téma Charta 77 ptala slovenská novinářka a spisovatelka Ľuba Lesná.

Jak jsme nalézali Poztrácené dědictví Jana Patočky

Jan Patočka (rok 1971)

Stále platí za největšího českého myslitele. Ale lidé ho nejčastěji znají jako oběť, která zapečetila existenciální a dějinný smysl Charty 77. Filozof Jan Patočka zemřel před čtyřiceti lety, tehdy, v březnu roku 1977, jeho zdraví nevydrželo pod nátlakem vyšetřovatelů StB.

Diskusní pořad na aktuální společenská témata, zajímaví moderátoři, zajímaví hosté, zajímavá hudba, zajímavá témata" s tímto podtitulem vysílá Rádio Devín, kulturní stanice Slovenského rozhlasu každý týden své Večery na tému. V rámci letošního projektu ČeskoSlovenský rok nabídneme některé pořady našim posluchačům a to v takřka identické programové řadě stanice Vltava Večer na téma.

Vybrali jsme debaty přesahující do naší společné historie i české současnosti a témata, kterými Slovensko zaujalo v evropském kulturním prostředí. Jednou za měsíc se tak budeme moci setkávat s intelektuály, umělci, pedagogy nebo občanskými aktivisty, kteří vstupují do veřejného života dnešního Slovenska.

autor: Renata Klusáková
Spustit audio