Jacob Collier na JazzFestu Brno. Fenomenální britský multiinstrumentalista vystoupil s novým sólovým programem

31. říjen 2022

Zveme k poslechu přímého přenosu koncertu mladého britského zpěváka a multiinstrumentalisty Jacoba Colliera, držitele řady ocenění Grammy, který vystoupí se svým novým sólovým koncertním programem v Brněnském Sono Centru v rámci podzimní části festivalu JazzFest Brno 2022. Vysíláme 31. října od 19:30.

Koncert si můžete poslechnout i zpětně až 6 hodin po jeho začátku na mujrozhlas.cz.

Jacob Collier dal o sobě světu vědět neobvykle coby youtuber předvádějící ze svého domácího prostředí vlastní multiinstrumentalistické a hudební nadání, geniální smysl pro mikrotónové ladění a pochopení současných technologií. Střihová videa s milióny zhlédnutí, na kterých sám sborově zpívá nebo hraje na různé hudební nástroje, přilákala kromě internetového publika také producenta někdejší popové hvězdy Michaela Jacsona, vlivnou osobnost jménem Quincy Jones. Ten zanedlouho tradičními cestami doplnil dynamiku Collierově globální hudební kariéře na koncertních pódiích a prostřednictvím vydaných hudebních alb.

Jacob Collier

Collier se pohybuje na pomezí masové a umělecké hudby. Zároveň ale jakoby stál v opozici vůči podobným aktivitám vycházejícím z 20. století, kdy se jednalo buď o výsměch komerční kultuře, nebo v protikladu šlo o onen kritizovaný křečovitý kulturní hon za bohatstvím. Collier, pohybující se na samém vrcholu světové hudební scény, jako by byl svérázným typem hudbou posedlého aktivisty humanity, který k naplnění svých idealistických představ využívá prvky hudební popkultury.

Čtěte také

Jestliže se ve 20. století říkalo: „dejte šanci hudebním disharmoniím, šklebům či nečekaným konstrukcím,“ možná by se v 21. století mohl provokativně nabídnout opak v podobě hudební tvorby Jacoba Colliera s tím, že cílem není konformita.

Spustit audio

Související