Jablonecké lázně po letech opět ožily. Místo vody vyplnil bazén igelit

V Jablonci nad Nisou v sobotu zpřístupnili více než dvě desetiletí zavřené lázně. Zanedbaný objekt obsadili umělci, řemeslníci a kreativci, kteří chtěli veřejnosti ukázat, jak by bylo možné prostor i sousední Tyršovy sady a řeku Nisu využít.

Akci Nádech pro lázně uspořádal spolek ArtproProstor, který se u využití bývalých lázní snaží už několik let. Na sobotní akci si lidé mohli prohlédnout pozůstatky honosné vnitřní secesní výzdoby a prohlédnout vystavená výtvarná díla, která pro potřeby této akce vytvořilo několik umělců.

Akce Nádech pro lázně ukázala možné využití budovy jabloneckých lázní jako kulturního centra

Například do někdejšího bazénu se alespoň v náznaku vrátila voda. Výtvarnice Kati Linek hladinu vytvořila z igelitu, pod který lidé mohli vejít a zaposlouchat se do šplouchání vody. „Aby se to hodilo do Jablonce, tak jsem to taky natáčela v bazénu v Jablonci, jako ve fungujícím,“ vysvětlila vznik díla Kati Linek.

Nádech pro lázně není poslední akcí, který spolek ArtproProstor v budově lázní chystá. V sobotu 17. srpna se tam představí audiovizuální projekt Monumentum Lenky Dusilové & VJ Aeldry. „Zatím tu mohou být jen občasné akce, ale chceme to co nejvíce využívat a upozornit na špatný stav budovy a dál s tím pohnout," řekla Anna Strnadová ze spolku ArtproProstor.

Akce Nádech pro lázně ukázala možné využití budovy jabloneckých lázní jako kulturního centra

Spolek měl už v minulosti objekt od města pronajatý, před dvěma lety se veškeré akce zastavily kvůli špatné statice. Nový posudek ale ukázal, že situace není tak špatná a objekt je možné využívat. „Provedli jsme tu i nějaké zvukové zkoušky, protože hrozilo, že bude při koncertech opadávat omítka ze stropu," dodala Strnadová.

Lázně v centru Jablonce postavili v letech 1908 až 1909 podle projektu architekta Rudolfa Hemmricha. Ten je jako autor podepsán například i pod budovou lázní v Novém Městě pod Smrkem, navrhl také kostel v nedaleké Loučné a rozhledny na Černé Studnici, Bramberku a v Proseči. Lázně byly jednou z prvních větších budov, jejichž výstavbu tehdy Jablonec financoval. Jejich současnou podobu ale výrazně poznamenaly necitlivé úpravy v 60. letech, budova tehdy přišla o secesní prvnky na fasádě. Mnohé původní prvky jako okna, dveře nebo dlažby se ale zachovaly. Od vybudování moderního bazénu v 80. letech lázně lidé přestávali využívat, k jejich uzavření došlo v půli 90. let.

Akci doprovázely také koncerty v nedalekých Tyršových sadech. Některé plány budoucího využití lázní počítají na propojení právě s tímto parkem.

Akce Nádech pro lázně ukázala možné využití budovy jabloneckých lázní jako kulturního centra

„Buďto se všichni ve vedení města shodneme na jednom dokonalém konceptu budoucího využití a najdeme nějakou obrovskou sumu peněz, která to jednorázově opraví. Anebo budeme do toho jako město investovat spíše po menších částech, a kvalitu a úspěch možného využití budeme ověřovat v procesu,“ uvedl náměstek jabloneckého primátora Jakub Chuchlík z Pirátské strany.

První z akcí, která toto umožní, je plánované napojení objektu na kanalizaci. Ta se bude opravovat v sousední Liberecké ulici. Současné normy už totiž s vypouštěním do vedle tekoucí řeky nepočítají.

autoři: Jiří Jelínek , mib | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související