Jablkoň o svátcích vkladních knížek

9. prosinec 2004

Stylově nejméně dvojkolejná skupina Jablkoň, vedená už pětadvacet let mužem postavy a vizáže pražského golema, zpěvákem a skladatelem Michalem Němcem, připravila letos pro své příznivce hned dvě alba. Nejprve vydala záznam z loňského výročního koncertu s Jaroslavem Svěceným a Moravskými symfoniky v Divadle Archa a v listopadu přišla její "písňová sekce" i s vánočním albem Hovada Boží.

Nebyla by to Jablkoň, kdyby nešlo o album poněkud netradiční. Vánoce jsou tu pojaty jako duchovně vyprázdněný komerční kýč, k němuž se však stále s dětskou naivitou upínáme, třebaže nám po svátečních dnech zůstane zase jen ta nasládlá pachuť. Není divu, že si skupina vybrala k jedné ze dvou coververzí cédéčka smutnou starší píseň Petra Skoumala s textem Jana Buriana, v níž se o Vánocích zpívá jako o svátcích vkladních knížek a zapomnění. Bezmála výhradní autor Jablkoně Michal Němec tak hořké písně nepíše, zato je brilantně ironický a také splín zpravidla dávkuje s odzbrojujícím, až monty-pythonovským humorem. Novinka Jablkoně tak posluchače opět spíš rozesměje než rozesmutní.

Je obdivuhodné, jak nápaditým autorem (a schopným producentem!) Němec je. Jednotlivé písně alba Hovada Boží proložil báječnou pointu skrývající rytmickou říkačkou "52 (případně 46, 38, 30 až 7) týdnů zbývá do Vánoc...", přičemž interpretaci těchto zábavných intermezz přenechal invenci a schopnostem rozličných hostů (dětský sbor Skřivánek, Sestry Steinovy, "fyzický básník" Petr Váša, Jiří Pavlica, ba i herec Radovan Lukavský). Další zvláštnůstkou je pětidílná titulní skladba o zvířátkách nakupujících v adventním supermarketu, jejíž původní části Prohlížení, Množení a Vyvrcholení se prolínají s Nesem vám noviny a velebnou Michnovou písní Vánoční rosička v podání smíšeného sboru Black Uganda Choir.

Skupina Jablkoň

Balancování na hranici mezi vážností a legrací je ostatně příznačným pro celé album. Takové Kapří rekviem by mohlo být až něžnou skladbou, pokud by se tu ovšem nezpívalo "ó, udělal kapr / pak navždy sklapl..." a důkladným rozporem mezi citlivou melodií a shazovačným textem se vyznačují i další skladby - Štědrý den, Balada o bramborovém salátu nebo Štastný a veselý. S takovými písněmi přežije Vánoce i jejich zapřísáhlý odpůrce.

autor: Milan Šefl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.