Ja je niekto iný. Spisovatel Ondřej Macl si kvůli příběhu o Babišovi vymyslel alter ego

16. březen 2022

Spisovatel Ondřej Macl patří v současnosti bezesporu k nejsvéráznějším figurám na české literární scéně. Držitel Ceny Jiřího Ortena nebo Ceny Václava Buriana je mužem mnoha zájmů a talentů, počínaje filozofií a herectvím konče. Jeho básnická i prozaická tvorba se vyznačuje osobitým humorem, jazykovou hravostí, sklonem k mystifikaci a často i jistou mírou angažovanosti, což platí také pro jeho nejnovější knihu s názvem Legenda o Bocianovi.

Přebal knihy Legenda o Bocianovi

Dotyčný titul vyšel v malém nakladatelství Viriditas, založeném teprve loni Matějem Senftem ve Stříbrné Skalici. Útlou prózu čítající necelých osmdesát stran doprovázejí ilustrace autora či autorky užívajícího nebo užívající pseudonym Tea π. Proč jsem v souvislosti s tímto dílem hovořil o mystifikaci, prozradí čtenáři už letmý pohled na obálku – jako autor je zde totiž uveden jakýsi Baban Rejdiš. Ondřej Macl svého fiktivního literáta obdařil nejen zmíněným jménem, vytvořeným přesmyčkou jména Andrej Babiš, ale i humorně pojatým životopisným medailonkem, který najdeme na přední záložce knihy. V něm mu mimo jiné připisuje autorství dvou skutečných knih, pod nimiž je podepsán náš bývalý premiér, totiž titulů O čem sním, když náhodou spím z roku 2017 a Sdílejte, než to zakážou! z roku 2021.

Čapí pozadí Andrejova příběhu

Jak název knihy napovídá, leitmotivem se tu stává nechvalně proslulé Čapí hnízdo, slovy vypravěče Babišovo mistrovské dílo i jeho Achillova pata, kvůli němuž byl ostatně Andrej Babiš před pár dny již potřetí vydán sněmovnou k trestnímu stíhání. Klíčovou roli pak v příběhu sehrává čáp pojmenovaný právě Bocian (což je slovenský výraz pro čápa). Celé Rejdišovo vyprávění, kladoucí si za cíl zasadit Babiše do dějin a mýtů „způsobem, jakým si to on sám zaslouží“, ovšem začíná mnohem dříve – až u samotného praotce Čecha. 

Čtěte také

Není to samozřejmě poprvé, co se náš bývalý premiér dočkal satirického zobrazení v české literatuře – v této souvislosti připomeňme alespoň prózu Stanislava Bilera Nejlepší kandidát. Kniha Ondřeje Macla se ovšem může pochlubit velmi originálním pojetím, byť některé čtenáře možná zaskočí míra její absurdity a fantasknosti (s ohledem na nevelký rozsah však dobře stravitelná). Pokud ale neočekáváte klasickou politickou či společenskou satiru a dokážete se naladit na autorův specifický humor, pak vás může Legenda o Bocianovi příjemně překvapit.

autor: Petr Nagy
Spustit audio

Související