Izraelští nositelé Nobelovy ceny o současné vědě

6. červen 2012

Mnoho mladých vědců i studentů mělo v posledních květnových dnech mimořádnou příležitost se setkat s vědci, kteří dosáhli na metu nejvyšší: Nobelovu cenu.

Do Prahy totiž přijeli hned čtyři její izraelští nositelé a další přední badatelé z oborů chemické biologie, materiálové vědy a strukturní biologie. Zúčastnili se dvoudenní konference Prague Nobel Get-Together pořádané Akademií věd, jejím Ústavem organické chemie a biochemie a Velvyslanectvím státu Izrael v České republice.

Byli mezi nimi i dva biochemikové – Avram Hershko a Aaron Ciechanover, kteří získali v roce 2004 Nobelovu cenu za objev a výzkum řízeného odbourávání proteinů. Tento proces má zásadní význam pro život buněk a díky jejich práci dnes můžeme na molekulární úrovni porozumět některým aspektům fungováním imunitního systému, dělení buněk a oprav poškozené DNA. Má se za to, že ovlivňuje průběh imunitních a zánětlivých reakcí, svalové a neurologické poruchy, rakovinu, cystickou fibrózu a další chorobné děje.

autor: Jana Olivová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.