Ivo Žídek. Dvoudílný rozhlasový medailon o významném operním pěvci

5. květen 2016

Významný český operní pěvec Ivo Žídek se narodil 4. června 1926 v Kravařích u Opavy; v tyto dny by oslavil 90 let. Stanice Český rozhlas – Vltava o tomto tenoristovi připravila dvoudílný cyklus, který uslyšíte v pořadu Rondo. Umělec bude představen jak v české, tak i světové operní tvorbě, jako bonus zazní v Žídkově podání i nejslavnější operetní melodie.

Vysíláme 5. a 12. června od 21.00 hod.

Ivo Žídek pocházel z učitelské rodiny, kde se amatérsky provozovala hudba. Studoval soukromě zpěv u Rudolfa Vaška. Šéf opery Zdeněk Chalabala jej angažoval v letech 1945–1948 ve Státním divadle v Ostravě. Odtud přešel Žídek ve svých 22 letech do pražského Národního divadla, kde se po čtyřicetileté náročné umělecké kariéře stal v letech 1989–1991 ředitelem.

Žídek vytvořil úctyhodnou řadu smetanovských postav. Kromě legendárního Jeníka z Prodané nevěsty, s nímž byl pro národ neodmyslitelně spjat, nastudoval Junoše z Braniborů v Čechách, Vítka a Dalibora ze stejnojmenné opery, Šťáhlava z Libuše, Ladislava Podhajského ze Dvou vdov, Víta z Tajemství a Jarka z Čertovy stěny. Všichni v umělcově podání přesvědčovali smetanovským úsměvem i přirozeností a Žídek se s nimi mezi pěvci potalichovské generace zařadil na místo nejčestnější.

Hluboký dramatický výraz propůjčoval Žídek také kreacím v operách Antonína Dvořáka, zejména v nastudování dirigenta Zdeňka Chalabaly. Ke špičkovým úlohám patřil Princ v Rusalce, kde lyrismus této postavy účinně prokrvoval sebevědomou mužností. Smetanovi a Dvořákovi zůstal pěvec věrný po celou dobu umělecké práce v Národním divadle, což mimo jiné dokazují jeho četné nahrávky v Českém rozhlase. Mnohé z nich zazní v dvoudílném pěveckém rozhlasovém medailonu.

Ivo Žídek zemřel v Praze 20. května 2003 v 77 letech, poté co získal Cenu Thálie za celoživotní mistrovství, když předtím byl za doby své nejvyšší kariéry poctěn tituly zasloužilého a národního umělce.

Spustit audio

Více z pořadu