Ivana Plíhalová, herečka Moravského divadla Olomouc

8. červenec 2016

Narodila se v Brně, na které ráda vzpomíná a kam se neméně ráda vrací. Jejím městem se ale stala Olomouc.

V roce 1984 se provdala za zpěváka a básníka Karla Plíhala: „Byl to naplněný vztah, i když jsme každý tíhli k tomu svému – Karel k muzice, já k divadlu, a doma jsme se příliš často nepotkávali. Máme spolu dvě děti a jsem za to moc ráda.“ Ivana Plíhalová miluje rozhlasový mikrofon a práci s ním. Oceňuje, že se se olomoucký rozhlas slovesnému umění tak intenzivně věnuje. Krom herectví podporuje občanské a neziskové aktivity. „Václav Havel věřil v sílu občanské společnosti, v níž věřím i já,“ uzavírá své povídání. Zazněly písně Karla Plíhala, Stinga a skladby Michala Hromka, Leoše Janáčka, E. H. Griega, W. A. Mozarta, J. L. Dusíka a dalších.

„Jsem vysloveně městský typ, ráda se toulám křivolakými uličkami a zákoutími našeho krásného města, z každého koutu tady dýchá historie,“ říká Ivana Plíhalová. Do Olomouce přišla roku 1981, záhy po skončení konzervatoře: „Na tu dobu moc ráda vzpomínám, v olomouckém divadle jsem se potkala s výraznými osobnostmi, od kterých jsem se toho hodně naučila a které mi pomohly splnit si mnohé z mých hereckých snů! Pro mě je největší radostí dokázat publikum rozesmát.“

Po absolutoriu brněnské konzervatoře pod vedením Heleny Kružíkové a Milana Vágnera dostala nabídku z tehdejšího Státního divadla Oldřicha Stibora (nyní Moravského divadla Olomouc), kterému je věrná již celých 35 let.

Za tu dobu odehrála téměř dvě stě divadelních rolí, a to jak ve Velkém divadle, tak na malých scénách. Ve Studiofóru, Hořících žirafách Davida Drábka, brněnském Buranteatru a olomoucké Tramtarii. Hostuje také v Městském divadle Brno v muzikálu Flashdance.

Její velkou láskou je už od dětských let rozhlas. Jedenáct let byla autorkou a moderátorkou hodinového pořadu Lady magazín, ve kterém přivítala kolem tisícovky hostů.

Telefonické spojení do studia je 221 55 54 54.Dotazy můžete psát na e-mail: reflektor@rozhlas.cz.

Čtěte také: Archiv odvysílaných dílů Telefonotéky.

autor: Michal Bureš
Spustit audio