Ivan Štern: Orbán dává na frak polsko-maďarskému přátelství

14. duben 2022

Bezmála 60 procent Poláků je pro zchlazení dosavadních velmi přátelských vztahů s Maďarskem. Možná by skousli i jistou jeho příchylnost ke Kremlu. Je přece závislé na odběru ruského plynu. Vadí jim ale jeho stupňující se rezervovanost vůči Ukrajině. Mnohého Poláka rozhodně nadzdvihlo, že premiér Viktor Orbán, když mu prezident Volodymyr Zelenskyj přátelsky domlouval, ho označil málem za maďarského nepřítele číslo jedna.

Orbán vytočil svého stěžejního přítele, předsedu vládnoucí strany Právo a spravedlnost Jaroslawa Kaczynského.

Čtěte také

Na tiskové konferenci v reakci na ruské válečné zločiny spáchané v ukrajinském městě Buča sice připustil, že je třeba masakr vyšetřit, avšak dodal, že „ve stávajícím světě je nezbytné velmi pečlivě zvažovat vše, čemu máme věřit, neb vše se dá zfalšovat“.

Pro méně chápavé přidal: „Ani tomu, co dnes vidíme na vlastní oči, neměli bychom věřit.“

Kaczynski mu přes polskou rozhlasovou stanici Radio Plus poradil, pokud tvrdí, že nedokáže přesně rozpoznat, co se stalo v Buči, aby se sebral a navštívil očního lékaře. 

Tiskovou konferenci Orbán neuspořádal proto, aby vydráždil polské přátele. Chtěl se pochlubit, že si telefonoval s vládcem Kremlu, s Vladimirem Putinem. Navrhl mu, že by jeho mírová jednání s ukrajinským prezidentem mohla probíhat v Budapešti. A Putin prý souhlasil. Samozřejmě, pokud budou splněny jím vymezené požadavky.

Orbánova politická sebestřednost

Orbán patrně zamýšlí z konfliktu mezi Ruskem a Ukrajinou vyjít jako mírotvorce a zpětně tak obhájit své dosud zdrženlivé až mnichovanské chování, díky němuž Maďaři nejspíš přicházejí o svého posledního evropského přítele.

Čtěte také

Význam osudového přátelství mezi Poláky a Maďary přesto klade na lehkou váhu. Svědčí o tom jeho odpověď na otázku, jak hodnotí současné maďarsko-polské vztahy. Přiznal, že rozdílné postoje obou zemí k válce na Ukrajině sice vzájemný vztah poškodily, soudí však, že o tak významnou škodu nepůjde, jestliže „spolupráce mezi Polskem a Maďarskem nestojí na strategickém svazku“, ale váže ji pouze „společná obrana zájmů obou zemí vůči Bruselu“. A toto zájmové spojenectví prý zůstane nedotčeno.

Strategickým svazkem, jímž naopak po mnohá desetiletí bylo právě polsko-maďarské přátelství, se pro něho patrně stala možnost si čas od času brknout do Kremlu.

Ivan Štern

Kaczynski ale Orbána i zde vyvedl z omylu. Polsko-maďarské vztahy právě pro jeho chování doznají změny a náprava bude myslitelná jedině, změní-li se sám Viktor Orbán.

Pokus Evropské komise mezi Polsko a Maďarsko vrazit klín selektivním uplatněním sankcí vůči Maďarsku pro jeho znevažování právního státu, ačkoli stejným problémem trpí i Poláci, nejspíš předejde politická sebestřednost Orbánova.

Autor je spolupracovník časopisu Přítomnost

autor: Ivan Štern
Spustit audio