Ivan Štern: Na vztek Putinovi – povzbuzení pro alternativní energetiku

7. březen 2022

Světová rada pro klima při OSN ve své nejnovější zprávě varuje před otálením s opatřeními proti růstu průměrné teploty. Už dnes jsou dopady oteplování ohrožovány tři a půl miliardy lidí žijících v rozvojových zemích. Válka proti Vladimiru Putinovi, v níž se hraje i o dodávky z fosilních energetických zdrojů, nabízí řadu nesporných argumentů, jak pokročit v alternativní energetice.

Západní politiky by mohla přesvědčit, že přikročit k razantnějšímu obratu, vezmou-li vedle hledisek přírodních v potaz i dnešní hlediska politická, nemusí narazit na odpor obyvatel, ač je samotné to trochu bude bolet.

Čtěte také

Ekonomické sankce, k nimž Západ přistoupil ve snaze Putina zarazit v nesmyslné válce proti Ukrajině, ukázaly, jak je hlavně Evropa vydíratelná, že je nejvyšší čas odpoutat se od surovinové závislosti na Rusku a že je zapotřebí začít daleko intenzivněji budovat alternativní energetiku prostou možných politických rizik, jaká jsou spojena s plynem a ropou.

První energetická krize

Západ už podobnou zkušenost učinil. V roce 1974 byl arabskými zeměmi v reakci na prohranou jomkipurskou válku odříznut od dodávek ropy. Čelil první významné energetické krizi. Místo aby propadl zoufalství, a důvody k tomu byly, vynaložil prostředky a úsilí ve výzkumu a vývoji vedoucím k omezení závislosti na ropě.

Čtěte také

Automobilový průmysl vyvinul motory s průměrnou spotřebou sníženou proti té dosavadní nejméně o polovinu. Ikonický Volkswagen brouk přestal ze dne na den opouštět výrobní linky. Patřil totiž mezi benzínové žrouty. Na sto kilometrů si řekl o dnes neuvěřitelných 12 litrů benzínu. Lidé vynalezli nízkoenergetická tepelná čerpadla vyhřívající domy na principu převrácené ledničky.

Na vyděračskou politiku arabských zemí Západ tak udělal dlouhý nos.

Odstřihnutí Putina

Stejně dlouhý nos musí udělat i na Putina. Tím spíš, navrhuje-li americký prezident Joe Biden ho postihnout právě v oblasti obchodu s plynem a ropou. Ledy se pro dobu přechodnou lámou i v energeticky rigidním Německu. Bavorský ministerský předseda Markus Söder navrhuje rehabilitovat energetiku jadernou. Zelený ministr Robert Habeck dokonce koketuje s uhlím.

Dokáže-li Západ dát dohromady potřebné finanční prostředky, aby pomohl Ukrajině se zbraněmi, stejně tak, nakonec i ve prospěch Ukrajiny, by měl začít soustřeďovat peníze na podporu výzkumu, vývoje a hromadného zavádění alternativní energetiky. Nejen ku prospěchu klimatu, ale i ku prospěchu Západu a ku prospěchu těch tří a půl miliardy lidí v rozvojových zemích, trpících oteplováním už dnes.

Ivan Štern

Z Kremlu zaznívají jen šílenosti. Jistá jiskřička naděje vysvitla v Ženevě. Tam se ruský zástupce ve světové radě pro klima svým kolegům omluvil za válku proti Ukrajině. Ale znáte to... Jedna vlaštovka... a tak dále.

Autor je spolupracovník časopisu Přítomnost

autor: Ivan Štern
Spustit audio

Související