Ivan Štern: Mnichovská radnice chce přijmout uprchlíky z Běloruska

15. listopad 2021

„Nemůžeme už déle přihlížet tomu, jak na hranici Evropské unie jsou lidé ponecháváni bez špetky naděje a v nejistotě, a kde někteří umírají hlady a vyvolanými nemocemi,“ napsala v dopise jménem mnichovské radnice místostarostka a sociální demokratka Verena Dietlová. Dopis adresovala spolkové vládě. Nabídla, že Mnichov je připraven spěšně a bez byrokratických překážek tamější uprchlíky přijmout.

Rychlost je nyní rozhodující. Přichází zima a lidem uvízlým mezi běloruskou a polskou policií hrozí, že budou navíc hynout podchlazením. Evropská unie přece nemůže jen tak nečinně přihlížet k odehrávající se tragédii.

Čtěte také

Mnichovská radnice není ojedinělým případem. Mnohá z německých měst se už v minulosti ozvala ve prospěch uprchlíků a žádala spolkovou vládu, aby jim umožnila se o ně postarat. Ač pro uprchlíky má vytvořeny vhodné podmínky, o jejich přijetí do země rozhodovat nemůže. Rozhodnutí je na spolkové vládě. Jde zpravidla o města, kde vládnou sociální demokraté. Vedle Zelených v otázce uprchlické jsou o poznání vstřícnější, než jimi jsou strany křesťanské.

Mnichov je v Bavorsku politicky výjimečným zjevem. Zbytek země volí vpravo, jen mnichovská radnice po desetiletí zůstává rudou.

Zdrženliví Iráčané a Jemenci

Bavorský ministerský předseda Markus Söder, křesťanský sociál, vyzval naopak k určité uměřenosti. Situace, již Německo zažilo v roce 2015, se nesmí opakovat. Republika proto své hranice rozhodně neotevře. Zoufalou situaci, v níž se nacházejí uprchlíci dovezení Alexandrem Lukašenkem, nezpochybňuje a ujišťuje, že Německo je připraveno pomoci. Jen neřekl, jak konkrétně.

Čtěte také

V bilančním rozhovoru stávající spolkový ministr zahraničí Heiko Maas, stranický kolega mnichovské starostky, odmítl srovnávat rok 2015 s nynější situací na polsko-běloruské hranici. Srovnání považuje za zavádějící. Nynější krize má jinou dimenzi. I co do počtu uprchlíků.

Nutné je přesto nejprve přesvědčit sousední státy, aby přestaly do Minsku létat a vozit sem Lukašenkovy uprchlíky. Osobně se Maas zasloužil o to, že zcela zdrženliví jsou nyní Iráčané a Jordánci a že Turci tím směrem odmítají brát na palubu Iráčany, Syřany a Jemence.

Ivan Štern

Z rozhovoru nepřímo plyne, že uprchlíkům, uvízlým na hranici, bude možné účinně pomoci teprve, až Lukašenko přijde o možnost je pašovat letecky. Ke slovu se pak dostane i mnichovská starostka a její pohostinné město. Jen aby v té chvíli už nebylo pozdě.

Autor je spolupracovník časopisu Přítomnost

autor: Ivan Štern
Spustit audio