Ivan Štern: Madridská konference a německé zviditelňování se

18. prosinec 2019

Madridská konference o klimatu málem skončila bez jakékoli závěrečné rezoluce. Tak trochu připomínala ráz české politiky: Mnoho vzletných slov, žádná odpovědnost.

Nakonec se účastníci dohodli, že neskončí, jak bylo plánováno, v pátek, ale že si zasedání prodlouží až do neděle.

Čtěte také

Výsledek 40hodinového prodloužení byl i tak více než skromný. Stěžejní věci se do něho buď vůbec nedostaly, anebo byly dohodnuty jako téma pro další konferenci, která se má konat příští rok v Glasgowě.

Představitelé nevládních organizací nejvíce želí toho, že opět konference plná politických celebrit nedospěla k závěru, jak ekonomicky zavázat vyspělé země a jejich podnikatele, aby kapitálově i technologicky pomohli rozvojovým zemím k žádoucí proměně jejich ekonomiky. Změny klimatu pociťují totiž nejvíce. O to více, o co jsou bezbrannější. Stejné téma spadlo pod stůl už v předchozím roce na konferenci v Katovicích.

Předseda německé pobočky Greenpeace Martin Kaiser na adresu konference trpce poznamenal, že zrazuje všechny ty nešťastníky, kteří po celém světě už nyní trpí důsledky oteplování a kterým nepomůže nic jiného než rázná a rychlá reakce okolního vyspělého světa.

Rozpohybovat klimatický cirkus

Dobrou zprávou je, že 17 evropských zemí v čele s Německem usoudilo, že k řešení svět patrně nedospěje megakonferencemi s účastí 200 zemí, ale že je potřebné konat tam, kde ochota k činu je, a sázet na následný dominový efekt.

Čtěte také

Dohodly se, že budou vyžadovat minimální standard pro obchod s emisními povolenkami, tak aby postupně klesala zátěž životního prostředí a celosvětová produkce skleníkových plynů, které jsou prokazatelně lidského původu. 

Dobrou zprávou je i závěr z nynějšího jednání předsedů vlád německých spolkových zemí. Berlínskou vládu vyzvali, aby sňala nohu z brzdy, jak dosud skeptici označují její klimatický balíček, a projevila se v otázce oteplování odvážněji.

Poplatek za emisi oxidu uhličitého má s okamžitou platností zvýšit z původních 10 na 25 eur a neváhat a hned od Nového roku radikálně snížit na železnici daň z přidané hodnoty. 

Ivan Štern

Připočteme-li k tomu „zelenou smlouvu“ Ursuly von der Leyenové, objevilo se na evropské scéně několik ne nepodstatných kamínků, které jsou s to nakonec celý ten klimatický cirkus rozpohybovat a nenechat v tom osamoceně středoškoláky, poctivě každý pátek chodící za školu, aby demonstracemi upozornili generačně starší současníky, že jde hlavně o jejich budoucnost.

Dosud v úsilí o změnu klimatu i uvnitř Evropy chyběl zřetelný tahoun. Jeden se, jak vidět, přece rýsuje. Rozhodně ne proto – jak by určitě zněly některé české komentáře –, aby se zviditelnil.

Autor je publicista

autor: Ivan Štern
Spustit audio