Ivan Štern: Má Orbán Putina opravdu za přítele?

10. duben 2022

Jedno u Orbánova volebního vítězství mi nejde do hlavy: Jak to, že tolik Maďarů hodilo hlas člověku, který nachází příznivá slova pro Rusy a jejich Putina?

Málokterý středoevropský národ, snad s výjimkou Poláků, má přece tak značně neblahé zkušenosti s obludnostmi ruské krutosti. Stačí jen připomenout rok 1956. Nejprve v krvi utopili maďarské povstání. Rozpoutali masové popravy povstalců a desetitisíce jich deportovali na Sibiř, do gulagu. Hádám, že bych v Maďarsku nenašel rodinu, která by neměla v příbuzenstvu alespoň jednoho popraveného, případně deportovaného na Sibiř, odkud zpravidla nebylo návratu.

Čtěte také

Maďarský internetový deník Telefax soudí, že navzdory nezvládnuté covidové pandemii, zhoršujícím se hospodářským podmínkám a pochybnému přátelství Maďaři upřednostnili Orbána proti opoziční koalici pro její nesourodost. Spojovala ji pouze myšlenka „antiorbán“, zatímco Orbán představoval určitou kontinuitu. Příčinu náchylnosti k Orbánovi bych přesto hledal hlouběji než jen v nesourodosti opozice, případně v levně dodávaném ruském plynu, jak soudí jiní.

Maďaři (a v tom se podobají Polákům) si nade vše cení nezávislosti. Zápasy o nezávislost doslova lemují jejich novodobé dějiny. Nacisté museli svého spojence admirála Horthyho nakonec svrhnout. Na rozdíl od slovenského prezidenta Tisa si Horthy na maďarské Židy nedal sáhnout. Ne proto, že by byl filosemitou, ale proto, že o maďarských občanech rozhoduje výlučně maďarská vláda.

Maďaři při vší Orbánově rozpornosti v něm spatřují ztělesnění maďarské nezávislosti. Příchylnost k Putinovi pro ně na věci nic nemění. Přijde-li na lámání chleba, věří, že Orbán dá košem i Putinovi.

Polští přátelé

Čtěte také

Jediným národem, ke kterému Maďaři cítí nezpochybnitelné pouto a kterému jsou za každých okolností věrni, jsou Poláci. Nikdy se nenechali na holičkách. Horthy, ač Hitlerův spojenec, ustupující polské armádě v září roku 1939 otevřel koridor na Balkán. Komunistický vůdce Gomulka zapřísahal kremelskou loutku Kadára, aby upustil od popravy Imreho Nagye, vůdce maďarského povstání.

Pokud si komentátor belgického listu De Morgen myslí, že „evropský sankční mechanismus“, původně namířený na Maďarsko i na Polsko, „může být vůči Maďarsku ještě více utažen“ a použit tak jako klín vražený mezi oba národy, osudově se mýlí. Polsko, ač zatím šanováno, protože „zaujalo solidární postoj k napadené Ukrajině“, se nakonec za své maďarské přátele rozhodně postaví.

Ivan Štern

Pokud neporozumíme tomu, co oba národy, Poláky a Maďary, historicky pojí, že jde o mnohokrát prověřené přátelství, v jehož pozadí nalezneme respekt k vlastní národní nezávislosti, sotva si k nim otevřeme cestu, sotva se s nimi kdy dorozumíme.

Autor je spolupracovník časopisu Přítomnost

autor: Ivan Štern
Spustit audio

Související