Ivan Štern: Kroužkování někdy jako cesta do pekel

24. říjen 2021

Dosavadní spolková ministryně obrany Annegret Kramp-Karrenbauerová a spolkový ministr hospodářství Peter Altmaier položili poslanecké mandáty, získané v nedávných volbách do Spolkového sněmu. Usoudili, že je na čase, aby politiku strany na půdě parlamentu ve větší míře vytvářeli politici o generaci mladší.

Jejich náhradníkům, kteří se už poslaneckých mandátů ujali, je kolem čtyřiceti. Kdekterý šťoura by mohl namítnout, že se oba demisí protivili vůli voličů. Ta by jim měla být zákonem.

Čtěte také

Šťourovi jde namítnout, že oba dosluhující ministři tak učinili, aby posílili vnitřní soudržnost strany, aby dali větší šanci mladším a rozředili tak vládu dosavadního, poněkud přestárlého stranického establishmentu. I to je přece v zájmu voličů.

Mohli by být inspirací pro naše Piráty a Starosty a pro jejich prekérní situaci. Vyvolalo ji překotné kroužkování a z koaličních Pirátů nakonec bezmála nezůstal kámen na kameni. Možná jsem na české poměry příliš velký snílek, když radím několika starostenským poslancům vzdát se mandátů ve prospěch jejich pirátských náhradníků.

Kdekterý šťoura by navíc mohl oprávněně namítnout, že i kroužkováním voliči vyjádřili svoji vůli. I tu je záhodno respektovat. Vůle voličů je přece v parlamentní demokracii svatou a nepřekročitelnou.

Napomoct soudržnosti koalice

Nebýt drobnosti. Kroužkování zákonodárce vymyslel pro samostatně kandidující strany, aby voličům těchto stran umožnil pořadí navrhovaných kandidátů překopat, aniž by po kroužkovém přerytí strana ve volbách ztratila na síle.

Čtěte také

Vykroužkovaní Piráti však takto oslabeni rozhodně byli. Zákonodárce patrně nepředvídal, že do voleb mohou jít i koalice. Složení jejich kandidátek bývá koaličními stranami citlivě vyvažováno, aby žádná z nich nezískala pocit odstrčenosti. Kroužkováním na kandidátce koalice se tak vůle voličů snadno může proměnit v jejich svévoli.

Mnohem důležitější pro voliče by měla být ve vlastním zájmu snaha, pokud koalici dává hlas, co možná nejvíce napomoct její vnitřní soudržnosti. Od ní se přece odvíjí i její budoucí osud. Rozpadem, který opravdu může způsobit kroužkování, i když je sebevíc legitimní, může nastat situace, kdy jedna z koalujících stran nakonec dospěje k přesvědčení, že je opravdu odstrčena. Někdy možná až bezmála do politické nicoty. Další spolupráci přirozeně vzdá.

Ivan Štern

Tytam jsou najednou naděje, se kterými voliči koalici spojovali. Zůstane jen zklamání, nevíra a hořko v ústech. Stojí opravdu za to, trvat na tom, že paní Zet přeskočila pana Ypsilon, přestože jde o legitimní krok? Oba němečtí ministři vzkazují, že rozhodně ne. Vzkazují to nejspíš z říše snů.

Autor je spolupracovník časopisu Přítomnost

autor: Ivan Štern
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.