Ivan Štern: Durynsko – nechtěná politická laboratoř Německa

21. leden 2020

Durynsko, ač co do počtu obyvatel patří mezi menší spolkové země, se patrně pro celé Německo stane povolební politickou laboratoří.

Zemské volby v říjnu 2019 tu dopadly špatně. Vládnoucí strana Die Linke sice volby vyhrála, na záda jí ale začala dýchat fašistická Alternativa pro Německo. Naopak koaliční partneři, sociální demokraté a Zelení, hlasy poztráceli.

Čtěte také

Vládnoucí většina rudo-rudo-zelené koalice je vepsí. Biti byli i opoziční křesťanští demokraté a svobodní. Od voleb uplynuly už čtyři měsíce a o budoucí vládě dosud není jasno.

Bezprostředně po zveřejnění výsledku voleb předposlední zdejší předseda vlády Dieter Althaus, křesťanský demokrat, se nechal slyšet, že za situace, kdy Alternativa efektivně blokuje vytvoření jakékoli pravicové anebo levicové vládní většiny a ohrožuje tak samu podstatu demokracie, měli by se křesťanští demokraté pochlapit a začít jednat s dosavadním předsedou vlády Ramelowem, byť jeho strana Die Linke se odéru postkomunismu stále zcela nezbavila.

Pokud se CDU umoudří

Reakce berlínského domu Konrada Adenauera přišla okamžitě. Vyloučila spolupráci koaliční i samu toleranci menšinové levicové vlády. V jejím tónu se jasně odrazil prosazující se konzervativní duch. Spolupráce s tak výraznou levicí je jednoduše nemyslitelná. Rovná se spolupráci s belzebubem.

Čtěte také

Kdo jediný takovou spolupráci nepovažoval za vyloučenou, byla kancléřka Angela Merkelová. Ta však do politiky strany pomalu už nemá co mluvit. Výsledkem je stávající durynské přešlapování. Prospěch z něho kromě Alternativy pro Německo nemá nikdo.

CDU svůj kategorický postoj, zakazující spolupráci jak s Die Linke, tak s Alternativou, navíc potvrdila na nedávné vnitrostranické klausuře v Hamburku. Přesto hlas rozumu se tu ozval. Byl to hlas bývalého spolkového prezidenta Gaucka.

Upozornil, že v době slábnoucí demokracie mohou právě křesťanští demokraté tomu neblahému vývoji zabránit, pokud se umoudří a v Durynsku umožní sestavení efektivní vlády. Zmírní už i tak silnou frustraci tamějších voličů. Jejich nedůvěra vůči stranám možná potom neporoste tak rychle.

Ivan Štern

Zhruba v polovině února Bodo Ramelow navrhne zemskému sněmu zvolit jako menšinovou vládu dosavadní rudo-rudo-zelenou koalici. Uvidíme, zda během té volby zvítězí rozum v duchu Gauckově, anebo zda to zas dopadne jako obyčejně.

Autor je publicista

autor: Ivan Štern
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.