Ivan Štern: Bohatí na „pranýři“

20. listopad 2022

Listopad je měsíc, kdy ve stanovený den finské úřady uveřejňují jména těch, kteří v posledním fiskálním roce dosáhli ročního příjmu přesahujícího 100 tisíc eur a kolik z přiznaného příjmu odvedli na dani. Tomu dni se říká Den daní.

Praxe to není zcela neznámá sousedním Švédům. Zavedli si ji už před mnohými desetiletími, kdy ještě nebyl internet a příjmy a odvedené daně z nich socialistické Švédsko zveřejňovalo cestou jednoduchou. Dobře mu k tomu účelu sloužily obecní úřední desky.

Čtěte také

Sousedé se mohli jít kochat tím, jak úspěšně dotahují špičku pelotonu těch nejzámožnějších, anebo závistivě se šklebit, prohlížejíce si podrobně soupis, na nějž nemají a jemuž nepřejícní jazykové nepřezdívali kyselé hrozny, ale „tabule hanby“.

V nadprůměrně blahobytném Švédsku opravdu platilo, že dosahovat příjmu nad určitou úroveň se nekryje s dobrými mravy. Fenomenální švédský tenista Björn Borg, aby unikl pozornosti sousedů, se k jejich nelibosti odstěhoval do jednoho z evropských daňových rájů.

To nejspíš nebude případ Finů. Už jen proto, že dnešní doba té bájné společnosti hojnosti nepřeje a spíš má problém s tím, jak ztišit chudobu a zároveň jak zabránit tomu, aby řada nadprůměrně vydělávajících se nesnažila své příjmy skrývat anebo optimalizovat natolik, že na daň z příjmu nakonec nevybude.

O financích otevřeně

Zveřejňování nadprůměrných příjmů a jejich zdanění má podle Finů bránit korupci a kriminalitě. Chápou sice, že příjem a majetek má po výtce ráz soukromý. Na druhé straně si uvědomují, že odváděné daně se dotýkají i veřejného zájmu, tudíž mají jistou společenskou hodnotu.

Čtěte také

Zveřejňování soupisu těch nejlépe vydělávajících navíc každoročně umožňuje nepřímo odhadnout, jak je na tom s životní úrovní celá finská společnost, zda se vyvíjí žádoucím, anebo naopak nežádoucím způsobem.

Otázkou zůstává, zda uvedený pohled není jen přání otcem myšlenky. Je známo totiž zejména v dnešním globalizovaném světě, bohatne-li jedna skupina obyvatel, ještě to neznamená, že automaticky bohatne celá společnost. Může ale bohatnout, jsou-li odvody daní řádné, sociální stát. Zveřejněné příjmy a z nich odvedené daně do určité míry brání tomu, aby se ti nejzámožnější nepokoušeli s daněmi unikat, jak sami říkají, je optimalizovat.

Tak jako kdysi ve Švédsku soupis těch nejbohatších poplatníků uveřejňovaný na úřední desce obce vyvolával závist, znechucení a nedůvěru, děje se totéž nyní i ve Finsku. Zda je to důvod s takovou praxí skončit, Finové překvapivě neřeší.

Ivan Štern

Představa, že by se něco podobného praktikovalo u nás, se v mé mysli snoubí s představou bouře, která by se rozhodně neodehrávala jen ve sklenici vody. Přitom taková nápodoba Finů by u nás nejspíš nebyla rozhodně od věci.

Autor je spolupracovník časopisu Přítomnost

autor: Ivan Štern
Spustit audio