Ivan Štern: Beznadějně nadějné vyhlídky pro dubnové maďarské volby

18. leden 2022

V nadcházejících parlamentních volbách má sjednocená maďarská opozice reálnou šanci porazit Viktora Orbána a usednout do vládních lavic. Výhra v dubnových volbách přesto nemusí znamenat jeho konečné odstavení od moci. V posledních deseti letech, kdy parlamentu vládl ústavní většinou, nezahálel a vybudoval si důkladnou kruhovou obranu i pro případ, že by prohrál volby.

To, že devětkrát sáhl do maďarské ústavy, nebyla pouze jalová svévole, jak zvednout ze židlí bruselské strážce liberální demokracie, ale šlo o promyšlené tahy. Zablokovaly řadu zákonů, které upravují veřejný prostor. Soudní mocí počínaje, prací médií konče.

Čtěte také

Pokud Orbánův případný nástupce, vůdce sjednocené opozice Péter Márki-Zay bude chtít zvrátit všechna tato legislativní opatření, příliš úspěšný nebude. Spíš narazí. Změny řady klíčových zákonů totiž budou vyžadovat dvoutřetinovou ústavní většinu. O ní, i kdyby nynější sjednocená opozice vyhrála volby, si bude moci pouze nechat zdát. Nejoptimističtější předpovědi jí slibují, že v cílové rovince zvítězí nanejvýš o prsa.

Pokud by se opozice přece jen získanou prostou většinou pokusila zvrátit ústavou vymezené zákony, tudíž rozhodla by se ústavy nedbat, do hry vejde prezident Orbánovi zavázaný a obrátí se na Orbánovi zavázaný ústavní soud, aby změnu zákona jako neústavní shodil se stolu.

V oblasti rozpočtu, klíčového zákona pro každou vládu, chce-li naplnit své politické ambice, případnému výherci rovněž pšenka nepokvete. Klacky pod nohy mu bude házet Orbánovi zavázaná rozpočtová rada.

Demokracie zrodí diktaturu

Marné budou stesky opozice, že Orbán zlomyslně zablokoval politický systém a že ve skutečnosti předání moci na základě výsledků voleb je neuskutečnitelné.

Čtěte také

Orbán jí nepochybně vzkáže, že se v dostatečné míře nepřičinila o to, aby volby vyhrála s potřebnou dvoutřetinovou převahou, a že se ve vší pohodlnosti spokojila s výhrou blížící se víc plichtě. On sám přece ctí pravidla demokratické hry, byť její laťku posunul o nějaký ten kapánek výš.

Straně Fidesz, kterou v případě prohry čeká nanejvýš oddechový čas, bude čelit zcela nesourodý protivník s politickým rozpětím začínajícím u postkomunistů a končícím extrémními nacionalisty reprezentovanými hochy z Jobbiku.

Ivan Štern

Jeví se proto jako více než pravděpodobné, že případnou dubnovou výhru, narážeje na obtíže těžko zvládnutelné i pro ukázněnou a disciplinovanou politickou stranu, si nakonec nutně prohraje sám. Posílí Orbána a ten po čase stráveném v opozičních lavicích ještě triumfálněji vtáhne do parlamentu příslovečnou hlavní branou.

Nemožné se stane skutkem. Nejen že demokracie zrodí diktaturu, ale diktatura jí zrozená se dál bude tvářit, jako by byla čistokrevnou demokracií.

Autor je spolupracovník časopisu Přítomnost

autor: Ivan Štern
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.