Ivan Klimeš: Ej, bogatýre Makoviči obrazotvorče

24. červen 2018

Důkazem intenzivního přátelství a spolupráce mezi filmovým režisérem Martinem Fričem a spisovatelem Jaroslavem Žákem je bohatá vzájemná korespondence z let 1938 až 1948. Ke knižnímu vydání ji připravil filmový historik Ivan Klimeš pod názvem „Ej, bogatýre Makoviči obrazotvorče…“ a autorem i režisérem její rozhlasové podoby je David Czesany. Poslouchejte on-line do 30. června 2018.

Martin Frič (1902–1968), uměleckým jménem též Mac Frič, známý filmový režisér, scénárista, herec a pedagog.

Jaroslav Žák (1906–1960), středoškolský pedagog, spisovatel a scenárista.

Když se v roce 1938 setkali nad prvním společným filmem Škola, základ života, neznali se a v korespondenci si vykali. Frič nedokončil ani reálku a vrhnul se do světa kabaretu, výtvarného umění a filmu. Žák v tomto ohledu působí mnohem seriózněji: v roce 1925 odmaturoval s vyznamenáním na českém státním gymnáziu na Žižkově, státní zkoušku na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy složil v roce 1928 (obory latina – francouzština). Než dostal v roce 1935 profesorskou definitivu, učil ve Dvoře Králové nad Labem a v Liptovském Mikuláši. V roce 1936 zakotvil na gymnáziu v Jaroměři, kde pracoval až do poválečných let. V první polovině 30. let se Žák etabloval také jako úspěšný autor humoristických próz.

Jejich vzájemná korespondence netvoří ucelený dialog, protože se pravděpodobně nedochovaly všechny jejich dopisy a navíc si aktéři mnoho témat vyříkali ústně při osobních setkáních nebo telefonických hovorech. Jde o fragmenty, u nichž je lákavé si domýšlet.

Jaroslav Žák byl z různých důvodů ve společné korespondenci daleko pilnější pisatel než Frič, a to jak do množství, tak do délky dopisů. Únorové události 1948 oba přátele rozdělily a korespondence se přerušila. Zatímco Frič zastával už před válkou levicové postoje a i z kariéristických důvodů mu nedělalo velký problém vstoupit v roce 1949 do KSČ, Žák se jako národní socialista a přesvědčený demokrat ocitl na druhé straně barikády.

Ke knižnímu vydání připravil: Ivan Klimeš
Pro rozhlas připravil a režii má: David Czesany
Účinkují: Martin Finger, Roman Zach

Natočeno v roce 2018.

autor: David Czesany
Spustit audio