Ivan Klíma: Ženich pro Marcelu. Höger a Brzobohatý v zakázané grotesce o zvůli mocných

14. září 2021

Absurdní groteska Ivana Klímy s názvem Ženich pro Marcelu rozehrává příběh muže, který je nejrůznějšími formami nátlaku nucen do nesmyslného sňatku. Pro rozhlas ji nastudoval v roce 1969 režisér Jiří Horčička s Radoslavem Brzobohatým a Karlem Högerem v hlavních rolích. Posouchejte on-line po dobu jednoho měsíce po odvysílání.

Osoby a obsazení: úředník (Karel Höger), Kliment (Radoslav Brzobohatý), Veselý (Jiří Němeček), Mádr (Vladimír Švec) a Marcela Lukasová (Jana Hlaváčová)
Dramaturgie: Dalibor Chalupa
Režie: Jiří Horčička
Natočeno: v roce 1969

Jistý pan Kliment (Radoslav Brzobohatý) je obsílkou pozván na úřad, kam se spořádaně dostaví. Zde je podroben nejprve rutinní perlustraci. Vzápětí ho komisní vyšetřovatel (Karel Höger) seznámí s úředním rozhodnutím, které je pro pana Klimenta naprosto šokující...

To je výchozí situace rozhlasové hry, kterou pod názvem Ženich pro Marcelu napsal v roce 1969 spisovatel a dramatik Ivan Klíma. Plánovaná premiéra se měla uskutečnit v červenci roku 1969. Hra, ostře karikující zvůli mocných, však byla zakázána a svého uvedení se dočkala až 21. srpna 1990.

Původní stereofonní záznam byl brzy po zákazu hry smazán, dochovala se pouze mono verze v osobním archivu Ivana Klímy. Zvuková kvalita snímku není tedy bezchybná, hra přesto nabízí mimořádný posluchačský zážitek.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.