Ivan Klíma: Agitace. Působivý obraz tíhy lidského života v době totality

16. září 2021

Agitaci napsal Ivan Klíma v dobách svých publicistických a literárních začátků, kdy jako redaktor Literárních novin jezdil do zapadlých končin republiky, aby zobrazil úsilí o vybudování socialismu. Umělecké nadání i etické vědomí mu však nedovolily napsat ideologickou agitku, ale vždy z jeho reportáže vzešel pravdivý a působivý obraz tíhy lidského života. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Účinkuje: Petr Stach
Připravil: Tomáš Pešek
Režie: Martina Schlegelová
Natočeno: v roce 2014

Ivan Klíma je autor, který doslova odpovídá titulu „žijící klasik“, je předním českým prozaikem, dramatikem i publicistou, spoluzakladatelem Obce spisovatelů (1989) a v letech 1990–1993 předsedou českého PEN klubu. Za normalizace patřil ke spisovatelům v českých nakladatelstvích zakázaným, jeho knihy však vycházely v zahraničí a dočkaly se mnoha překladů.

Čtěte také

Ivan Klíma se narodil 14. září 1931 v Praze. Za druhé světové války prožil tři a půl roku v terezínském ghettu. Po gymnáziu (1951) vystudoval češtinu a literární vědu na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze (1956). Pracoval jako redaktor Literárních novin a Listů (až do jejich zákazu). V letech 1969–1970 učil na univerzitách ve Spojených státech. Po návratu pracoval v dělnických profesích, než se stal spisovatelem ve svobodném povolání.

Za nejobtížnější literární útvar považuje povídku, která, má-li být dobrá, by měla být i krátká, a to zvláště v dnešní době, kdy je každý z nás zavalen množstvím slov a vyprázdněných sdělení. Klímova próza Agitace z knihy Bezvadný den odráží dobové totalitní poměry a vykresluje pravdivý a působivý obraz tíhy lidského života. Uvádíme k 90. narozeninám autora. 

autoři: Tomáš Pešek , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související