Ivan Alexejevič Bunin: Studený podzim a jiné povídky. Z textů klasika ruské literatury čte Igor Bareš

4. srpen 2021

Ruský prozaik a básník, nositel Nobelovy ceny Ivan Bunin byl vždy považován za klasického reprezentanta pravé a nefalšované beletrie ve smyslu vskutku „krásného psaní“. Byl vnímán především jako autor meditativní, novoromanticky laděné reflexivní lyriky, vynikající povídkář a novelista. Několik jeho próz v překladu Jana Zábrany čte Igor Bareš a Hana Maciuchová. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Účinkují: Igor Bareš, Hana Maciuchová
Připravil: Michal Bureš
Překlad: Jan Zábrana
Režie: Michal Bureš
Natočeno: v roce 2016

Z literární tvorby Ivana Bunina (1870–1953) si ze všeho nejspíš vybavíme jeho Temné aleje a jejich nostalgický, posmutnělý a vytříbený jazyk i vskutku aristokratického ducha. V prózách však můžeme zaslechnout i spodní humornou notu, zejména v mistrných charakteristikách postav, ve výstižném popisu zevnějšku, v ironii nad klišé ruského smutku a melancholie.

Ivan Bunin nesouhlasil s bolševickým režimem v Rusku, žil ve Francii a jeho díla v Rusku nesměla vycházet. Součástí kánonu ruské literatury se stal až po smrti, ale až do dnešních dnů jsou některá jeho díla pro ruskou vládnoucí vrstvu nepřijatelná. V roce 2016 dokonce ruská pravoslavná církev přišla s požadavkem, aby jeho díla byla vyřazena ze školních osnov, protože jsou příliš volnomyšlenkářská.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio