Iva Peřinová: Krásný nadhasič aneb Požár Národního divadla

14. listopad 2023

Životní příběh muže, na jehož pohřbu bylo pražské hasičstvo 12. srpna roku 1881, kdy vzplanulo Národní divadlo. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Rozhlasová úprava: Alena Zemančíková
Osoby a obsazení: Staročech (Jiří Štěpnička), Mladočech (Otakar Brousek ml.), Mladočech 2, po převléknutí kabátu Staročech 2 (Jiří Lábus), Němec (Josef Carda), Anka, hostinská (Veronika Jeníková), Bláznivá Háta (Hana Seidlová), Čeněk (David Novotný), Marjánka (Andrea Elsnerová), Líza (Nela Boudová), 1. Pepek, řemeslník (Matěj Hádek), 2. Pepek, řemeslník (Stanislav Zindulka), Malíř (Jiří Schwarz), Architekt (Alois Švehlík), Arcivévoda (Zdeněk Maryška), Skladatel (Josef Somr), Palacký (Radim Vašinka) a další
Dramaturgie: Hynek Pekárek
Hudba: Petr Mandel
Režie: Dimitrij Dudík
Natočeno: 2007

Do časů, kdy se stavělo Národní divadlo, vás zavede rozhlasová inscenace původně loutkové hry Ivy Peřinové Krásný nadhasič. Nečekejte však vážný historický kus. Známé děje českých buditelů a umělců i postavy z lidu vykresluje autorka s lehkou ironií a české dějiny vykresluje jako naivistický obrázek.

K napsání loutkové hry Krásný nadhasič aneb Požár Národního divadla se Iva Peřinová inspirovala skutečnými událostmi. Popisuje v ní třináct let trvající výstavbu divadelní budovy a četné peripetie provázející financování i výzdobu budoucího národního kulturního stánku. Výsledkem naštěstí není suchopárná rekonstrukce, ale svižná komedie s vtipnými dialogy.

Historické dění se tu pojednává se štiplavě ironickým nadhledem nad politickými půtkami staročechů a mladočechů. Nechybí ani mnohé historické postavy včetně historika Palackého, architekta Zítka, malíře Hynaise, dojde i na setkání arcivévody Rudolfa s hluchým skladatelem Smetanou. Celé tohle politicko-divadelní zápolení pak tvoří rámec pro ústřední milostný příběh Marjánky a hasiče Čeňka, který skončí jednoho dne roku 1881, kdy lehla zlatá kaplička popelem...

Dnes víme, že požár neznamenal konec snah o zbudování pražského Národního divadla – ke znovuotevření došlo 18. listopadu 1883. A ke 140. výročí této šťastné události nabízí Vltava reprízu půvabné komedie Ivy Peřinové.

Spustit audio

Související