From Isolation – důkaz hudební kreativity navzdory celosvětové karanténě

8. říjen 2020

Jednou z nejvíce kreativních reakcí na současnou koronavirovou patálii ve světě je desetidílná série EP From Isolation, na které během jara spolupracovalo 30 muzikantů.

Mezi březnem a červencem letošního roku vznikla hudba, která postupně vyšla v deseti dílech série From Isolation vydaných britským labelem Trestle records. Ten vznikl v roce 2011 ve východním Londýně, aby podpořil vznik nové instrumentální hudby od neoklasiky k elektronice, popu až po aktuální avantgardu. Jednou z nejvýznamnějších aktivit labelu je série One Day Band, kdy výjimeční muzikanti spolu v jednom dni ve studiu tvoří novou hudbu, kterou pak label vydává ve své speciální edici.

Právě zkušenost s propojováním muzikantů napříč kontinenty a žánry umožnila Trestle records poměrně rychle zareagovat v březnu na vpád koronavirové pandemie a následné domácí karantény. Londýnské vydavatelství vyzvalo desítky muzikantů, aby se zapojili do virtuální spolupráce. Kurátoři stanovili pár jednoduchých pravidel. To nejdůležitější bylo, že se v každém dílu série objevili tři různí muzikanti. Každý doma vytvořil základ jedné kompozice, kterou pak poslal online druhému kolegovi. Ten k ní přidal své nápady a posunul skladbu třetímu parťákovi, který ji dopracoval do výsledné podoby. Proto každé EP obsahuje tři skladby. Druhé pravidlo série ovlivnilo výběr muzikantů: spolupracující umělci se na společném projektu potkali poprvé.

Na desíti EP, která postupně vyšla v digitální podobě na Bandcamp profilu vydavatelství se představili zavedení rockeři (např. James Johnson, zpěvák Gallon Drunk a spolupracovník Nicka Cavea; Thor Harris, bývalý člen Swans nebo experimentální kytarista Leo Abrahams se zkušeností práce s Brianem Enem, Imogen Heap nebo Jarvisem Cockerem), filmoví skladatelé (např. Simon Fisher Turner či Julia Kent) či renomovaní producenti (např. David Coulter nebo Jens T. Thomsen), ale také naděje hudební scény z Evropy, Severní Ameriky i Austrálie. Vydavatelství na konci léta připravilo i výběr toho nejlepšího ze všech desíti dílu a ten nabízí na speciální průřezové kompilaci.

Pořad připravil: Pavel Zelinka
autor: Pavel Zelinka
Spustit audio

Související