Iron & Wine se nachází v období indiefolkových bajek, v Praze hrají za pár dní

2. únor 2018

Hlavní inspirací nové desky Iron and Wine jsou prý bajky. Sam Beam se kromě toho v rozhovoru pro Radio Wave rozpovídal i o nedávné spolupráci s Jescou Hoop, stěhování do Jižní Karolíny a vydávání archivní muziky.  Ve čtvrtek 8. února hrají Iron and Wine v pražském Divadle Hybernia.

V roce 2016 jsi nahrál a vydal desku se Jescou Hoop. Loni jsem se jí na tuto desku zeptal a ona přiznala, že to bylo první album, na které skládala písničky s někým jiným. Tys to měl asi stejně, ne?
Ano, přesně tak to bylo. Byla to velmi zajímavá a inspirující zkušenost.

Koho z vás napadlo vystoupit z komfortní zóny?
To byl můj nápad. Navrhl jsem to Jesce, protože mám rád duety. Takový typ písničky není monolog, ale rozhovor mezi dvěma lidmi. A právě konfrontace vidění dvou rozdílných osobností může dát písničkám více vrstevnaté sdělení, případně dramatičtější nebo naopak humornější rozměr. Tenhle nápad jsem nosil v hlavě už hodně dlouho. Takže jsme Jesce vděčný, že do toho se mnou šla.

Plánujete nějakou spolupráci do budoucna?
Nic konkrétního v blízké budoucnosti se nerýsuje, ale rád bych si někdy v budoucnu tuhle zkušenost zopakoval.

Pojďme už k nové desce, kterou jsi pojmenoval Beast Epic. Co tento název znamená?
To je termín hojně využívaný v literatuře a označuje alegorické příběhy, kdy zvířata na sebe berou lidské vlastnosti – bajky. Mně nakonec přišlo, že tento název nejlépe vystihl povahu celé nové desky.

Většinu nové desky jsi se spoluhráči natočil na jeden zátah. Bylo to vědomé rozhodnutí, nebo dílo náhody?
Obojí. Mám rád živé natáčení ve studiu. Navíc u alba, které mluví o křehkých záležitostech a nedokonalostech, mně to přišlo více než vhodné. Kdyby písničky měly perfektně zařezávající fazónu, shazovaly by svou podstatu. Takže ano, bylo to vědomé rozhodnutí.

V jednom rozhovoru jsi prohlásil, že Beast Epic je „přechodová deska“. V jakém slova smyslu?
Ruku na srdce, každé mé album je v něčem přechodové. U každé nové kolekce se učím z chyb předešlých desek a posouvám se kupředu. U Beast Epic jsem se hudebně dostal do podobných míst, která jsem okupoval před patnácti lety, když jsem nahrál první skladby Iron & Wine. Vokál se znovu usadil výrazněji nad samotnou muzikou. Udělal jsem pár kroků nazpět, abych zjistil, že jsem pomalu opsal velký kruh, který novou deskou uzavírám. Teď vyrážím na turné, a až skončí, jsem zvědavý, kam se v budoucnu vydám. V současné době absolutně nemám tušení.

Nedošlo k tomu uzavření kruhu i proto, že ses po letech vrátil domů, do Jižní Karolíny?
Je to možné. Místo, na kterém se nacházím, mne vždy výrazným způsobem ovlivní.

Co tě vedlo po dekádě k přestěhování? Vím, že máš velkou rodinu, a dokážu si představit, že to nebylo vůbec logisticky jednoduché. Co tě donutilo změnit adresu?
Stěhování bylo pěkně úmorné, to máš pravdu. Cítil jsem potřebu se vrátit domů. Být blízko rodičům. A je pravdou, že zde žije i zbytek kapely, takže to má i praktické pracovní důvody.

Jsi vystudovaný výtvarník a filmař. Pomáhají ti tyto znalosti na tvé hudební dráze?
To netuším. Je pravdou, že když na čemkoliv pracuji, představuji si to ve vizuální podobě, včetně příběhů mých písniček. Často, když se potřebuji k něčemu vyjádřit, nakreslím to, protože mám pocit, že jsem to tak popsal lépe, než bych záležitost popsal slovy. Všechny disciplíny, kterými jsem se kdy zaobíral, mne ovlivnily. To je bez diskuze.

Deska týdne: Iron And Wine

02199117.jpeg

Sam Beam vydává pod svým uměleckým jménem Iron & Wine už čtvrté album Kiss Each Other Clean. Zároveň je to první nahrávka pro evropský indie pojem 4AD, poté co opustil slovutné vydavatelství Sub Pop. Navíc mnohé z ortodoxních folkových fanoušků zaskočily zvěsti, že nahrávka bude koketovat s elektronikou. Sám Beam říká, že album nabízí mnohem přímočařejší pop. Jak nakonec celé album dopadlo?

Předloni jsi začal vydávat desky archivních nahrávek v rámci tzv. Archive série. Nedávno vyšel čtvrtý díl. Je závěrečný, nebo ještě máme něco v budoucnu očekávat?
Mám stále hromadu nahrávek, které nikdy nespatřily světlo světa. Když jsem teď natáčel novou desku kapely, tak musel ustoupit trochu do pozadí, ale teď se k němu zase vrátím. Stále mám šuplíky plné například coververzí písniček nebo záznamů koncertů, které nikdy nespatřily světlo světa. Vidím to prozatím jako projekt s otevřeným koncem.

Co plánuješ po turné?
Rád bych se hned poté vrátil do studia a natočil nové písničky, kterých už mám pěknou řádku. Pak se zase vrátím na turné. Tomu budu věnovat většinu času v tomto roce.

Často spolupracuješ i s jinými muzikanty. Není nějaká kolaborace na spadnutí?
Ano. Nedávno jsem mluvil s Joeym a Johnem z Calexico, že bychom brzy mohli navázat na podařenou spolupráci z minulé dekády. Rádi bychom nahráli nějaké nové písničky a vydali je v příštím roce na nové desce.

autor: Pavel Zelinka
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.