Irena Šťastná je autorkou veršů zadržovaných emocí

30. říjen 2013

Péčí nakladatelství Perplex vyšla v pořadí třetí sbírka opavské rodačky básnířky Ireny Šťastné – Živorodky.

Mladá básnířka knižně debutovala v roce 2006 sbírkou Zámlky, o čtyři roky později šel do tisku titul Všechny tvoje smrti a letos tedy Živorodky. Básně, z nichž každá je poetickým záznamem malých denních dramat, jsou rozděleny do čtyř titulem opatřených částí – Molitany v domě pokojného stáří, Vrubozubci, Zápalné šňůry a Historie našich gest.

„Píšu jednotlivé texty, každý je životaschopný sám o sobě,“ říká Irena Šťastná o procesu vzniku básnické sbírky, „hromádku dobrých, zapouzdřených textů, které už nepotřebuji vyhazovat, je před vydáním třeba naporcovat. Rozdělení do oddílů už není moc intuitivní práce.“ Nezapírá, že básně mísí fikci s realitou a mají v sobě autobiografické prvky: „I kdybych se snažila o stylizaci, vždycky vlastní život do díla pronikne. Stylizaci je třeba do poezie nějak vtěsnat.“

Básnířka a prozaička Irena Šťastná se narodila jako Irena Václavíková 25. října 1978 v Opavě. Žije v Dobroslavicích na Opavsku. Absolvovala FF Ostravské univerzity (magisterské studium češtiny s literárněvědným zaměřením) a FPF Slezské univerzity (bakalářské studium knihovnictví a informačních studií).

Poezii a povídky publikovala časopisecky (Host, Protimluv, Psí víno, Tvar, UNI, Literární fórum, Pandora, Viselec, Weles, Zvuk, Poetry Cornwall aj.), v antologiích a almanaších (V srdci černého pavouka, 2000; Cestou, 2004; Antologie české poezie 1986–2006, 2007; Ty, která píšeš − antologie současné české ženské povídky, česky 2008, portugalsky 2011, Sto nejlepších českých básní 2012).

V roce 2006 vydala v brněnském nakladatelství Host sbírku básní Zámlky. Druhá sbírka s názvem Všechny tvoje smrti vyšla v roce 2010 v pražském Literárním salonu Terezy Riedlbauchové. Třetí knihu básní s názvem Živorodky vydalo nakladatelství Perplex v roce 2013.

02996128.jpeg

Pro rok 2012 byla spolu s dalšími čtyřmi českými autory nominována na Drážďanskou cenu lyriky.

autoři: ele , Karel Kratochvíl
Spustit audio