Inspirace ukrajinským folklorem i životem v ruském Petrohradu. Poslechněte si povídky Nikolaje Vasiljeviče Gogola

20. květen 2022

Mistrovské povídky ruského klasika ukrajinského původu v podání známých herců. Účinkují Karel Höger, Josef Velda, Jan Vlasák a další. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Portrét
Překlad a rozhlasová úprava: Libor Dvořák
Účinkuje: Jiří Hromada
Režie: Jaroslav Kodeš
Natočeno v roce 2017.

Bláznovy zápisky
Připravila: Hana Krejčová
Účinkují: Jan Vlasák, Lenka Krčková
Režie: Aleš Vrzák
Natočeno v roce 2002.

Májová noc aneb Utonulá
Překlad: Ervína Moisejenková
Připravil a režii má: Marek Pivovar
Účinkuje: Gabriela Mikulková
Natočeno v roce 2009.

Kočár
Překlad: Anna Nováková
Účinkuje: Karel Höger
Režie: Jana Bezdíčková
Natočeno v roce 1963.

Nos
Překlad: Anna Nováková
Účinkuje: Josef Velda
Režie: Karel Žalud
Natočeno v roce 1977.

Když se řekne Gogol, vnímáme to jako synonymum pro ruskou literaturu. Je pravda, že rusky psal, řadu let v Rusku žil a zásadně ovlivnil ruskou literaturu druhé poloviny 19. století. Málokdo ale ví, že Gogol pocházel z území dnešní Ukrajiny, údajně byl dokonce potomkem slavného kozáka Ostapa Hohola. Narodil se v roce 1809 v obci Soročynce na Poltavě a řada badatelů dnes zdůrazňuje právě jeho ukrajinský původ. Nejen z nacionalistických důvodů, ale především proto, že z ukrajinského prostředí čerpal inspiraci a typy pro své prózy a dramata. V letošním roce si připomínáme 170. výročí spisovatelova úmrtí (†1852).

Vltavským posluchačům nabízíme několik skvělých textů ze souboru Petrohradských povídek, groteskních próz s fantastickými prvky, kde portrét zásadně pohne osudem svého malíře (Portrét) nebo lidský nos začne žít vlastním životem (Nos). V interpretaci skvělého Karla Högera zazní také rozhlasová nahrávka povídky Kočár, která nezestárla ani po téměř 60 letech od natáčení. Prostřednictvím půvabných a zároveň bizarních Bláznových zápisků se dále dozvíme, co se odehrává v mysli malého, bezvýznamného titulárního rady. 

Z cyklu Večery na samotě nedaleko Dikaňky, humorných i strašidelně laděných povídek a pohádek z Ukrajiny, vybíráme prózu Májová noc aneb Utonulá – uhrančivým, básnivým stylem vyprávěný příběh o prolínání lidského světa se světem duchů, víl a roztodivných strašidel v kulisách podmanivé přírodní scenérie.

autoři: Dominik Mačas , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.