Inspirace ptačím zpěvem. Poslechněte si záznam přímého přenosu z Ostravy

14. duben 2022

Hlasy ptáků od Severního polárního kruhu, Pávovo vyprávění, Holoubek i Pták Ohnivák. Einojuhani Rautavaara, Anders Hillborg, Antonín Dvořák a Igor Stravinskij a jejich skladby v podání Janáčkovy filharmonie Ostrava s dirigentem Petrem Popelkou a sólistou večera Karlem Dohnalem (klarinet). Z Domu kultury města Ostravy moderuje Renáta Spisarová. Připravila Tvůrčí skupina Hudba.

Přímý přenos jste mohli poslouchat ve čtvrtek 14. 4. 2022 od 19.00.

Inspiraci ptačím zpěvem, jejich svobodou i zákonitostmi letu, jejich fyzickou krásou i symboly s odkazy na bájné příběhy z minulosti, to vše obsahuje koncertní program přímého přenosu ze dne 14. dubna z Domu kultury města Ostravy. Jeho vrcholem je virtuózní hra a taneční kreace jednoho z našich nejlepších sólistů Karla Dohnala, který se každou návštěvou Ostravy vrací tak trochu domů. Koncert je atraktivní také díky hostování jednoho z nejmuzikálnějších dirigentů současnosti Petra Popelky.

Karel Dohnal

Klarinetista Karel Dohnal se vydal na dobrodružnou cestu scénického/tanečního ztvárnění velmi náročného, repertoáru už před více než deseti lety. Tenkrát na sebe upozornil provedením skladby Harlekin Karlheinze Stockahusena. V roce 2015 následovala realizace koncertu pro klarinet a orchestr, taneční monodrama, které vzniklo na základě autorské choreografie herce, mima pedagoga HAMU Romana Horáka. Koncert má název Peacock Tales (Pávovo vyprávění) a napsal jej populární švédský skladatel Anders Hillborg. Ten zastává názor, že každé veřejné vystoupení je druhem divadla. V tomto klarinetovém koncertu je výkon hráče stupňován ornitologickou taneční akcí a svícením.

Klarinetista Karel Dohnal při koncertu inspirovaném ptačím zpěvem

Na úvod Ptačího koncertu zazní Cantus Arcticus z roku 1972, snad nejznámější skladba finského skladatele Einojuhaniho Rautavaary s podtitulem Koncert pro ptáky a orchestr. Autor do skladby zakomponoval i magnetofonovou nahrávku ptačího zpěvu pořízenou v blízkosti polárního kruhu a zálivu u Liminky, který je známým rájem různých ptačích druhů. Po dílech Seveřanů přijde na řadu Dvořákův Holoubek, jedna ze čtyř symfonických básní, které autor vytvořil na námět Erbenovy Kytice.

Čtěte také

Přímý přenos z Ostravy uzavírá Stravinského suita z baletu Pták Ohnivák, kterým Ďagilevův balet v roce 1910 zahájil v Paříži vítězné tažení. Ožije tak postava prince Ivana, Ptáka Ohniváka, třinácti princezen i krutého Kostěje Nesmrtelného, nad kterým zvítězí odvaha, láska a spravedlnost. Smrt nesmrtelného přece jen dostihne a odsune tyrana na smetiště dějin, jak velí dobré mravy i v ruských pohádkách.

Spustit audio

Související