Inscenace Neobitchejné a Venušiny dny ve Švehlovce

8. březen 2017

Svoboda a sebevědomí, takový postoj k životu chtějí ve své první autorské inscenaci Neobitchejné obsáhnout tanečnice Lucie Molčányivoá a herečka a režisérka Eliška Soukupová. Inspirací jim byl taneční styl vogue, který obě vnímají jako platformu pro objevování genderové identity.

Styl vogue v taneční formě, jak jej známe dnes, se začal vyvíjet až v 60. letech minulého století. Vznikl v New Yorku v afro-americké queer komunitě v Harlemu. Lucie Molčányiová vnímá tanec vogue jako prostředek pro vyjádření zásadních sdělení, která brojí proti sexismu, feminismu i homofobii.

„Je to expresivní, výrazný tanec, pracuje s lidskou sexualitou, buď s femininitou nebo maskulinitou. Může být kontroverzní, protože si neklade hranice a může se dostávat do bizarních pozicí,“ vysvětluje Lucie Molčányiová.

Tanec vogue zpopularizovaly videoklipy zpěvačky Madony a dokumentární film z roku 1990 Paris is Burning. Stejně jako taneční forma je pro autorky zásadní i sdělení, které přináší. V inscenaci Neobitchejné se věnují otázkám spojeným se sebevědomím člověka. Sebevědomí lidé jsou podle nich ti, kteří jsou si vědomi vlastní identity nezávisle na společenských konvencích „Toto téma je velice aktuální. Znám spoustu lidí, kterých se to osobně týká, jsou to často tanečníci, kteří to chtějí zpracovat,“ pokračuje Eliška Soukupová.

03816998.jpeg

Tanec vogue dodává jednotlivým postavám a jejich osobnostem možnost svobodného sebevyjádření, říká nejen o své postavě Lucie Molčányiová: „Moje postava začíná hereckým slovním monologem, vkládám se do rolí tří typů lidí, kteří na mne útočí a snaží se vyjadřovat k mému tělu. Já mluvím jejich řečí a projevím se jako velmi femininní osoba, která mluví tancem a pohybem.“

Premiéra inscenace Neobitchejné bude uvedena v rámci pražského festivalu „Venušiny dny“ 11. března ve Venuši ve Švehlovce.

K tanci vogue patří kromě stylizovaného a expresivního pohybu také extravagantní vzhled, podpořený masivními šperky, flitry a výrazným líčením. S těmito principy se diváci setkají i v inscenaci Neobitchejné.

03816997.jpeg
Spustit audio