Indies - hudba na okraji středem zájmu

9. říjen 2002

Vydavatelství Indies je na domácím hudebním trhu tak trochu raritou. Vzniklo krátce po sametové revoluci původně jako prodejna a půjčovna CD jinde nedostupné hudby. O pár let později zvítězilo u dvou hlavních strůjců (Milana Páleše a Miloše Grubera) nutkání pomoci méně známým souborům s vydáváním jejich muziky.

Dnes, více než jedenáct let od vydání prvního alba, mají na kontě už téměř dvoustovku titulů, a co je zejména uznání hodné, dosud nepolevili v přísnosti kritérií pro výběr interpretů. Stále se drží spíše okrajových žánrů (současný žargon Indies rád nazývá alternativním vydavatelstvím), stále se jim daří vyhýbat se čistě komerčním projektům, stále mají odvahu investovat do kapel zcela neznámých.

Internetová stránka vydavatelství Indies

To, co Indies drží nad vodou (a to ve všech smyslech tohoto slova), je, krom nutného nadšení pro hudbu samotnou, jistě i žánrová pestrost jejich titulů. Dobře prodejné skupiny z alternativního podhoubí (jsou dvorním vydavatelstvím jmen jako Psí vojáci, Už jsme doma, Iva Bittová atd.) dávají možnosti novým a zhustakdy nelehce prodávaným projektům; je to čitelné z každoročních edičních plánů. Ten letošní nebyl a není výjimkou, stačí pohlédnout na nahromaděné tituly s blížícím se koncem roku.

Nedávné úspěšné uvedení nového (v pořadí třetího) alba bluesovo-funkového tria -123 minut "Home?" (pozoruhodného už dosti neobvyklou, téměř dumpingovou cenou nosiče) následují nahrávky z velmi členitých sfér. Vedle alba "královny české alternativy" Ivy Bittové (jedná se tentokrát spíše o kompilaci všech písní, kde je uvedena jako host - odtud název "Iva Bittová j.h."), dalšího z projektů jejího bývalého životního i hudebního partnera Pavla Fajta (s Václavem Kořínkem, alba pojmenovaného podle jejich sdružení "Ladakh 967"), nebo třetí desky Těch syčáků Petra Váši - zhudebněné punkové opery "SSSS" (Samota, Sláva, Smrt a Spása - mimochodem již třetího alba tohoto plodného tria za poslední dva roky) spatřil světlo světa debut jihočeské bluesové party Černý mosty ("Černý koření") a funk-soulového Chorchestru ("Arabigbit"), další počin nejen Kelty inspirovaného houslisty Jana Hrubého "Mezidobí", nebo, v kontextu ostatních opravdu kuriozní, výběr nějvětších hitů country matadorů Pirátů.

Více k jednotlivým titulům, mnohdy i ukázkové mp3 či klipy k vydávaným albům, najdete na pravidelně aktualizovaných stránkách vydavatelství.

autor: Hynek Just
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.