The Independent láká do Olomouce na výstavu Muzea umění k osmičkovému výročí

9. leden 2018

Britský deník The Independent doporučil jako zajímavé tipy pro letošní rok jen dvě česká města. Kromě Prahy zmiňuje Olomouc. Důvodem je výstava Rozlomená doba, kterou na září připravuje Muzeum umění. Podle mluvčího instituce se jedná o letošní největší výstavu svého druhu v Česku.

„Je to skvělé, že Independent zmínil zrovna naši výstavu ve svém článku, a to jako jedinou mimopražskou,“ pochvaluje si mluvčí olomouckého Muzea umění Lukáš Horák. „Rozlomená doba je opravdu ojedinělý projekt, na kterém se podílejí další tři instituce ze zemí Visegrádské čtyřky, tedy nástupnických států Rakousko-Uherska,“ dodává.

The Independent píše: pro hlubší ponoření do české kultury vyměňte Čechy za Moravu, východní část země. Kromě výstavy město Olomouc podle britského deníku nabízí také kostely s vyhlídkovými věžemi, ozdobené fontány a barokní sloupy na náměstích a také daleko větší prostor pro dýchání než turisty milované pražské Staré Město.

Ale zpět k výstavě Rozlomená doba. I podle ředitele muzea Michala Soukupa půjde o jedinečnou podívanou, která připomene osmičková výročí: „Výstava představuje sondu do střední Evropy v letech 1908 – 1928. Rozhodli jsme se, že se připojíme právě k těmto osmičkovým výročím něčím podstatným.“

Rok 1918 byl podle Soukupa zásadním zlomem v uspořádání střední Evropy. Rozpadlo se Rakousko-Uhersko, vznikly nové nástupnické státy. Převratná doba se dotkla i výtvarného umění. „Velmi důležitou součástí výstavy je představení odborných časopisů, které v té době vycházely jako médium, jehož prostřednictvím se ve střední Evropě šířily myšlenky uměleckých směrů. Také jsme přiřadili ukázky dobových filmů, které ukazují, jak vypadala střední Evropa před a po roce 1918 v jednotlivých nástupnických státech,“ uvedl ředitel instituce.

Muzeum umění Olomouc se na výstavu připravuje téměř tři roky. Oslovilo na sto zapůjčitelů z celé Evropy. Počítá s víc než 600 reprodukcemi v doprovodné publikaci, z nich zhruba třetina bude na výstavě. Výstava Rozlomená doba pak poputuje také do Polska, Maďarska a na Slovensko.

autor: bam
Spustit audio