Ilja Šmíd má problém s hudbou bez invence

4. únor 2018

Ilja Šmíd je muzikolog, pedagog, emeritní ředitel orchestrů PKF a FOK, krátce byl i umělecký šéf Plzeňské opery a založil i hudební vydavatelství. Dnes ale sídlí na Maltézském náměstí v nejkrásnější vládní budově. Stal se ministrem kultury.

Ilja Šmíd říká, že ministerský post nevzal proto, aby se „zaopatřil“, ale proto, že chce pomoci české kultuře. Není důvod mu nevěřit. Kdo zná jeho názory delší dobu, ví, že se Ilja Šmíd odjakživa zabývá postavením kultury ve společnosti a kdykoli se někde objevila nějaká prospěšná iniciativa v tomto smyslu, byl u toho. Ministr by rád stavěl koncertní sály, opravoval památky, odstraňoval nejasnosti ze zákonů. Umí přesvědčovat. Věřme, že se mu bude dařit, kultura by to potřebovala.

O víkendu 10. a 11. února bude Ilja Šmíd vybírat hudbu pro D-dur a komentovat ji.

Jiří Bělohlávek byl v soukromí velmi zábavný

Ilja Šmíd se setkal se s řadou dirigentů, po mnoho let úzce spolupracoval s Jiřím Bělohlávkem a poznal ho lépe, než jiní. S Jiřím Koutem v FOK měli na leccos odlišné názory, přesto ale dokázali najít společnou řeč při vedení významného pražského orchestru. Bělohlávek i Kout budou mít v dopoledním vysílání D-dur rozsáhlý prostor. Bude ale znít i hudba komorní, třeba trio od jednoho ze Šmídových předchůdců, Václava Ridelbaucha. Soudobou hudbu má Ilja Šmíd rád - pokud je nápaditá. Nevyhneme se ani opeře – úvodu Bohémy, kontrastní bude zařazení skladby Julia Fučíka. Sobotní dopoledne uzavřeme strhující suitou ze Straussovy Elektry, nedělní Dvořákovým Americkým praporem.

autor: LH
Spustit audio

Více z pořadu