„Idioti jsou lidi budoucna,“ zní ze Švandova divadla

10. březen 2014

Už podruhé se můžeme na scéně Švandova divadla setkat s divadelní adaptací filmu dánského režiséra, známého skandalisty a provokatéra Larse von Triera.

Po úspěšné inscenaci Kdo je tady ředitel? přicházejí na smíchovskou scénu Idioti, které připravila režisérka Anna Petrželková spolu s dramaturgyní Martinou Kinskou. Trierův snímek Idioti patří k prvním filmům, které byly natočeny podle zásad manifestu Dogma 95. Vypráví příběh party lidí, kteří se baví hrou na mentálně postižené, aby tak šokovali všechny měšťáky, svatoušky a snoby a aby se dobrali vnitřní svobody.

S návrhem převést snímek Larse von Triera na jeviště přišla sama režisérka Anna Petrželková: „Ten film už kdysi dávno zprostředkoval velmi silný zážitek. Toužila jsem se s tím příběhem na jevišti potkat – zdá se mi výzvou v jevištní drzosti, nabízí příležitost pro ověření herecké souhry.“

V černé komedii o hledání štěstí a smyslu života se představí Klára Cibulková, Luboš Veselý, Petra Hřebíčková, Filip Čapka a další. Mimo jiné Patrik Děrgel, který o své postavě Jeppeho říká: „Má postava je kluk, který dostával co proto a byl na hranici šikany. V tomto experimentu ho občas berou vážně, najde tam lásku, kamarády.“

Video z první čtené zkoušky:

Scénu k Idiotům navrhla Lucie Labajová, kostýmy Lenka Odvárková, autorem filmových projekcí je Jakub Šmíd a hudbu vybrala režisérka Anna Petrželková. Premiéra se konala v sobotu 8. 3.

autoři: Marina Feltlová , Karel Kratochvíl
Spustit audio