Iceland Airwaves 2020: To nejlepší z Islandu tentokrát s Ólafurem Arnaldsem, Ásgeirem a Emilíanou Torrini

14. únor 2021

Loňský festival Iceland Airwaves přinesl mezi jinými set Ólafura Arnaldse, písničkáře Ásgeira a domácí jam Emilíany Torrini se vzácnými hosty.

Je to nezvyk hrát maximálně před zapnutými kamerami, které přenášejí vaše snažení neznámému publiku, které je možná za rohem, možná na druhé straně planety. Nevidět posluchačům do tváře, necítit klasickou výměnu energie mezi pódiem a hledištěm – taková je realita dnešní covidové doby. V loňském roce se takto konal i tradiční festival Iceland Airwaves.

Nejdříve upřeme pozornost k letos 34letému skladateli a klavíristovi Ólafuru Arnaldsovi, který je populární i v České republice. Ten se ihned po vydání sólového debutu stal jedním z čelních protagonistů vlny moderní klasiky. Spolupracoval s řadou význačných hudebníků jako Nils Frahm, Alice Sara Ott nebo Bonobo. Souběžně vede spolu s Janusem Rasmussenem z Faerských ostrovů populární taneční duo Kaismos. Se svým kvintetem Ólafur na festivalu Iceland Airwaves představil především tvorbu z loňské poslední řadovky Some Kind Of Piece.

Dalším protagonistou virtuálního ročníku showcase festivalu byl Ásgeir Trausti Einarsson, který se nechává titulovat pouze jako Ásgeir. Byl to právě tento mladý muzikant, kterému se v jeho 20 letech podařilo přepsat dějiny islandského gramofonového průmyslu. Debutové album In The Silence se totiž stalo nejrychleji prodávaným albem v dějinách Islandu. Ani Björk, ani Sigur Rós, ale jakýsi nováček ze zapadlé vísky Laugarbakki o čtyřiceti obyvatelích si dokázal podmanit srdce svých spoluobčanů takovým způsobem, že jeho počin má doma každý desátý Islanďan. Dnes 28letý muzikant má na svém kontě další dvě alba, přičemž loňská kolekce Bury The Moon se vcelku pochopitelně stala středobodem setu, který odehrál na Iceland Airwaves pouze s kytaristou a kamarádem z dětství Juliem Róbertssonem.

Emilíana Torrini pojala své virtuální vystoupení na Iceland Airwaves po svém. Tato stálice islandské scény, která zazářila především svou čtvrtou deskou Fisherman's Woman z roku 2005, pozvala do svého studia Pétura Bena, kytaristu z kapely Kappi Kaninus, Helgi Jónssona, jeho životní partnerku, významnou dánskou zpěvačku Tinu Dickow, a také Markétu Irglovou, která na Islandu žije už více než sedm let a vychovává zde se svým manželem, islandským hudebníkem a producentem Sturlou Mio Thorissonem tři děti.

Spustit audio