Iceland Airwaves 2020: Druhý díl aktuálních koncertních zážitků s Vök, Kaelan Mikla a Hjaltalín

14. březen 2021

V Koncertu bez hranic jsme se ještě jednou vrátili k programu loňské online verze festivalu Iceland Airwaves. Tentokrát jsme pro vás vybrali popové trio Vök, postpunkové divoženky Kaelan Mikla a hudební chameleóny Hjaltalín.

Zpěvačka a skladatelka Margrét Rán Magnúsdóttir dala dohromady kapelu Vök před osmi roky a od původního více kytarového soundu s výrazným saxofonem, se trojice v poslední době odklonila blíže elektronickému, hybnějšímu soundu. V České republice trojice vystoupila poprvé v roce 2015 na festivalu Colours Of Ostrava a od té doby se u nás Vök zastavili ještě několikrát.

Dalším protagonistou virtuálního ročníku showcase festivalu byla trojice Kaelan Mikla. Ta vznikla v roce 2013 jako poeticko-punkový band. Sólveig Matthildur Kristjánsdóttir, Margrét Rósa Dóru- Harrysdóttir a Laufey Soffía pracovaly na eponymním debutovém albu více než tři roky. Rozvernější poetika trojice postupem času potemněla a dnes Islanďanky nalezneme po uši zanořené ve vodách darkwave a postpunku.

Ne nadarmo si tuhle dívčí islandskou úderku vybral na jím kurátorovaný ročník festivalu Meltdown sám Robert Smith z The Cure. Tímto vstřícným gestem otevřel Kaelan Mikla výrazně dveře k celosvětovému publiku, a tak trojice až do pandemické uzávěry čile koncertovala doslova po celém světě.

Do třetice všeho dobrého

Eklektická šestice Hjaltalín si volně bere z retro poprocku, vážné hudby, šedesátkového soulu i současného indie rocku. Tuto bohulibou činnost přerušili po dekádě působení v roce 2014. Po vydání hudebního doprovodu k němému filmu Days Of Gray se jednotliví členové rozeběhli na všechny možné strany.

Nejvíce byl vidět zpěvák Högni Egilsson, který se nejprve stal členem legendárních GusGus a posléze vydal dvě sólová alba. „Všichni v kapele se těšíme, až nový materiál představíme posluchačům,“ prozradil už před třemi lety Högni v rozhovoru pro Radio Wave před sólovým vystoupením v pražském Paláci Akropolis. Bezejmenná návratová deska vyšla v loňském roce a je z ní poznat, jak kapele dlouhé odloučení prospělo. Také na materiálu z novinky je prezentovaný set sexteta výrazně postaven.

Spustit audio