27. února 2019 v 22:00 |
Administrační tagy: 

Ian Mikyska, Maryanna Kozak, Martina Smutná: MÉDEA

Ian Mikyska, Maryanna Kozak, Martina Smutná: MÉDEA
Médea
27. února 2019 v 22:00 |
Administrační tagy: 

Ian Mikyska, Maryanna Kozak, Martina Smutná: MÉDEA

Na tématu nevěry rozehrává tato rozhlasová Médea s posluchačem hru na intimitu, blízkost a upřímnost. Původní dokumentární záznamy se mísí s hereckým zpracováním i vstupy rozhlasových moderátorů. Příběhy nevěrníků a podvedených – tragické, humorné i dobře známé – se mísí s pobrukováním smutných písní, které zní z dálky, jakoby z pod deky. „...pro mě je to něco tak velkýho, že ten druhej člověk má vo mě zájem, že je pro mě strašně těžký pak jakoby nevyužít tu příležitost.“

Vše začalo výstavou Martiny Smutné v brněnské TIC Gallery. Ta nesla název Médea, a kromě několika obrazů a scénografických prvků se umělkyně rozhodla do prostoru nainstalovat také zvukovou stopu. Ta vznikala následujícím způsobem: Smutná nejdříve nahrála rozhovory s několika respondenty se zkušeností s nevěrou (ze stran podváděného i podvádějícího). Z těch potom společně s Ianem Mikyskou a Maryannou Kozak vytvořila textově-zvukovou koláž, ve které upravené repliky z původních nahrávek četli tři výše jmenovaní. Na výstavě se pak hlasy ozývaly ze šesti reproduktorů, které visely ze stropu.

V této nové, rozšířené verzi se pole hlasových aktérů značně rozrůstá: kromě použití původních nahrávek respondentů zde do hry vstupují dva herci (Kateřina Císařová a Kryštof Krhovják) a dva moderátoři Českého rozhlasu Vltava (Jana Kozubková a Petr Šrámek).

Poznámka: Hlasy respondentů byli zvukově upraveny, aby byla zachována jejich anonymita.