„I stačí mi jediná duše – a jediné duši stačím já...“ Z osobní korespondence Jakuba Demla

10. únor 2021

Citát z dopisu Jakuba Demla faráři Josefu Ševčíkovi, napsaného v roce 1906, uvádí dvouhodinový večer věnovaný knězi, básníku a spisovateli Jakubu Demlovi (1878–1961), od jehož úmrtí v třebíčské nemocnici uplyne 10. února 60 let. Pořad, který připravily Daniela Iwashita a Alena Blažejovská, je zaměřen na dopisy a psaní v druhé osobě v básnickém díle Jakuba Demla. Premiéru poslouchejte on-line po dobu jednoho měsíce po odvysílání.

Připravily: Alena Blažejovská a Daniela Iwashita. 
V pořadu dále hovoří editorky Eliška Davidová, Šárka Kořínková a Iva Mrázková.
S ukázkami z korespondence Jakuba Demla s přáteli a dalších textů.
Účinkují: Martin Sláma, Aleš Slanina, Vladimír Hauser, Vladimír Krátký
Režie: Lukáš Kopecký
Premiéra: 10. 2. 2021
Natočeno: v brněnském studiu Českého rozhlasu

Demlova celoživotní korespondence je tak objemná, že přesahuje součet korespondencí Otokara Březiny a Boženy Němcové. Ještě podstatnější je však její kvalita. „Velmi často jsou to výsostně básnická sdělení, která dosud nebyla publikována,“ doplňuje redaktorka a editorka Daniela Iwashita. Dopisy Jakuba Demla zachycují dobu od konce 90. let 19. století do roku 1961. Detailně líčí každodenní život, ale dotýkají se i různých historických proměn a jsou svědectvím o dvou totalitách.

Čtěte také

Deml navíc soukromý dopis učinil součástí literárního díla. Je mu vlastní princip psaní ve druhé osobě. Jeho knihy jsou, často skrytě, adresovány konkrétnímu člověku. To vytváří naléhavost jeho psaní.

Od roku 2010 vyšlo sedm svazků edice Korespondence Jakuba Demla. Zprvu vznikala jako nadšenecký podnik na základě edic několika studentek bohemistiky z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy a vydávalo ji nakladatelství Dauphin. Od roku 2014 část editorek připravuje další svazky Korespondence v Ústavu pro českou literaturu AV ČR, který od roku 2016 řadu vydává.

Editorky Korespondence Jakuba Demla (zprava) Daniela Iwashita, Šárka Kořínková a Eliška Müllerová s moderátorkou Barborou Čihákovou na literárním večeru Jakub Deml píše... v červnu 2019 v Kampusu Hybernská v Praze

O básníkových dopisech různým adresátům i dalších rukopisech hovoří editorky jednotlivých svazků Eliška Müllerová, Iva Mrázková, Šárka Kořínková a Daniela Iwashita, která ediční řadu řídí. Zazní také ukázky z Demlovy korespondence s Josefem Ševčíkem, Otokarem Březinou, Františkem Bílkem, Matějem Fenclem, Marií Tischlitzovou, F. X. Šaldou, Jaroslavem Durychem a úryvky z Demlových vzpomínek na Josefa Floriana Sedm let jsem u vás sloužil a z knihy Zapomenuté světlo. Pořad uzavírá část rozhlasové přednášky Jakuba Demla z října 1938 na téma Česká kniha, jejíž nahrávka se dochovala v Českém rozhlase a rukopis byl v Literárním archivu Památníku národního písemnictví identifikován teprve nedávno.

V režii Lukáše Kopeckého účinkují Martin Sláma, Aleš Slanina, Vladimír Hauser a Vladimír Krátký.

autoři: Alena Blažejovská , Daniela Iwashita
Spustit audio