I. Mezinárodní jazzový festival Praha 1964 atd.

28. duben 2014

Poslední týden v dubnu je nabitý zajímavostmi až k prasknutí a nejdůležitější z nich je víkendový „Restart“ vysílacího schématu před jeho novou podobou, jež nás čeká od pondělí 5. května a týká se dopolední řady Jazzofon, kterou nově uslyšíte již od 9:00(!). Ve víkendovém „Restartu“ bude všechno jinak a na Vltavě sáhneme zejména do rozhlasového archivu.

Máme rok 2014 a letos by se Lubomír Dorůžka, významný hudební organizátor a jazzový publicista, dožil kulatých devadesátin. Před 50. lety, v roce 1964 slavil čtyřicátiny a podařil se mu tehdy zcela nevídaný počin. V tomto roce se zapsal do dějin jako původce a hlavní organizátor I. Mezinárodního jazzového festivalu Praha – „festivalu splněných přání,“ jak sám později poznamenal. Na jeho pódiu se u nás poprvé začaly střídat tehdejší největší hvězdy světového jazzu s našimi jazzovými osobnostmi. Vystoupili zde Krzystof Komeda, Donald "Baby" Douglas, a např. ve Večeru třetího proudu interpretoval rozšířený SHQ skladby filmového skladatele Zdeňka Lišky. Zkrátka, děly se věci neslýchané a mnoho z nich můžete o víkendu slyšet na Vltavě ze záznamu! Za zmínku stojí také hlas tehdy čtyřicetiletého Lubomíra Dorůžky, který byl zcela jiný, než jak ho známe z posledních let, kdy natáčel jazzové pořady na Vltavě.

Hlavní hvězda I. Mezinárodního jazzového festivalu Praha, Krzystof Komeda (piano) a Tomasz Stanko (trubka) na televizním záznamu z roku 1964, ovšem dále v jiném obsazení, než které vystoupilo v Praze:


Vedle víkendového projektu "Restart" ještě upozorněme na zajímavé jazzové pořady všedních dnů. Letos si svět připomíná 115 výročí narození a 40. výročí úmrtí významného muže jazzového orchestru Duke Ellingtona a Antonín Matzner hned v pondělí věnuje Ellingtonovi celý svůj pořad. Zmiňme také nedožité padesátiny legendárního švédského pianisty bořícího hranice žánrů, Esbjörna Svenssona, které připadají na tento měsíc a Martin Starý Svenssonovu hudbu ve středu důkladně probere.

Bez lásky by nebylo krásy a zrovna na čtvrtek připadá svátek lásky 1. Máj. Eliška Svobodova proto připravila kouzelný prvomájový speciál dopoledního pořadu Planeta jazzem posetá. Vykouzlí v něm park plný rozkvetlých jabloní, z jejichž korun uslyšíte drozdy, straky nebo vrabčáky. Oslovila totiž rozhlasové sound designéry, kteří jí pomohli najít nahrávky středoevropského zpěvného ptactva do pozadí mluvených předělů mezi skladbami Beaty Hlavenkové nebo třeba Marie Schneider.

Více z pořadů na Vltavě se dočtete zde:

PONDĚLÍ 28. 4. 2014

9.30, JazzofonProjížďka v rytmu.Připravil a uvádí Antonín Matzner.

17.45, Jazzový podvečerBlues z hospody i ze studia.Připravil a uvádí Ondřej Konrád.

ÚTERÝ 29. 4. 2014

9.30, JazzofonNapříč jazzovými žánry s Otakarem Svobodou.

17.45, Jazzový podvečerAkustická fúze E.S.T. - Bror Fredrik Esbjörn Svensson.Připravil a uvádí Martin Starý.

STŘEDA 30. 4. 2014

9.30, JazzofonSwing Session Kamila Hály. Dakota Staton & Norman Simmons Quartet. NancyWilson & Billy May Orchestra.

17.45, Jazzový podvečerJazz Forum. Petr Marek: Novinky z vydavatelství New Port Line.Připravil a uvádí Jiří Starý.

ČTVRTEK 1. 5. 2014

9.30, JazzofonPlaneta jazzem posetá. Prvomájový speciál se skladbami Beaty Hlavenkové, MarieSchneider, Marcela Loefflera a dalších.Připravila a uvádí Eliška Svobodová.

PÁTEK 2. 5. 2014

9.30, JazzofonJazzophone. Klasický jazz uvádí Luboš Zajíček.Pohled z webové kamery do vysílacího studia na vltava.rozhlas.cz. (WK)

17.45, Jazzový podvečerJazz live. Peter Lipa & Band (SK/CZ). Záznam vystoupení slovenského vokalistyna mezinárodním festivalu Jazz Goes to Town v Hradci Králové 18. října 2013(1/2).Připravil a uvádí Jiří Starý.

SOBOTA 3. 5. 2013

2.15, I. Mezinárodní jazzový festival Praha 1964Záznam koncertu zahraničních souborů: Manfred Ludwig Sextett, Rolf Kühn Ensemble, Krzystof Komeda Quintet, Donald "Baby" Douglas and The United StatesAll Stars. Dobová moderace festivalu: Lubomír Dorůžka a Milan Friedl.Pořad uvádí Václav Vraný.

23.45, I. Mezinárodní jazzový festival Praha 1964Záznam koncertu zahraničních souborů: Manfred Ludwig Sextett, Rolf Kühn Ensemble a Krzystof Komeda Quintet. Dobová moderace festivalu: Lubomír Dorůžka a Milan Friedl. Pořad uvádí Václav Vraný.

NEDĚLE 4. 5. 2013

2.31, I. Mezinárodní jazzový festival Praha 1964Záznamy zahajovacího koncertu a koncertu "třetího proudu". Jazzový orchestrČeskoslovenského rozhlasu s pěveckými sólisty Evou Pilarovou, Karlem Gottem,Evou Olmerovou a Luďkem Hulanem. SHQ interpretuje skladby Johna Lewise, KarlaVelebného, Vernona Dukea, Rudolfa Daška a Pavla Blatného. JOČR provádí KamilaHály a Zdeňka Lišky. Dobová moderace festivalu: Lubomír Dorůžka, Milan Friedla Milan Mach. Pořad uvádí Václav Vraný.

13.40, Mezi námi děvčatyMájové dívčí jam session připravil a uvádí Aleš Benda.

Spustit audio