I drogový dealer je jen maminčin chlapeček. Romain Gavras o svém novém filmu Svět je tvůj

21. červen 2018

Videoklipy točil pro Justice, M.I.A. nebo Jay-Zho a Kanye Westa a zaznamenal s nimi velký úspěch. Letos v Cannes ale francouzský režisér Romain Gavras, syn slavného Costy Gavrase, uvedl svůj druhý dlouhometrážní snímek.

Komedie Svět patří tobě vystihuje francouzskou společnost plnou klišé a předsudků. Bez ohledu na to, že je to film o dealerech, sám režisér o něm mluví jako především o příběhu lásky mezi matkou a synem. „Všichni jsme totiž maminčini mazánci,“ říká Romain Gavras. A mezi ně počítá i sám sebe.

Přečtěte si část rozhovoru, nebo si ho celý poslechněte v záznamu z pořadu Reflexe.

Nedovolím si svůj film nějak kategorizovat, je v něm víc témat najednou. Základem je gangsterka, ale je to i love story mezi synem a matkou. Scénář jsme psali ve třech. Poslouchali jsme historky našich kámošů, četli jsme noviny. Příběhy nám vyprávěl i jeden kamarád advokát, který zastupuje malé delikventy. Nezajímala nás jen jedna rovina, spíš jsme shromažďovali drobné historky kolem nás. A na základě toho jsme vymysleli scénář o vztahu matky a syna. Pak teprve vznikl nápad s gangsterku o chlapci, který se chce vymanit z vlivu své mámy.

Z filmu Svět je tvůj

Hlavní postava také nevykazuje známky klasického gangstera…

On sám je spíš maminčin chlapeček. Nechce být gangsterem nebo nějakým uličníkem. Chce si žít svůj klidný život. Jenže se stále pohybuje mezi drobnými zlodějíčky a problémisty. Rád by se vymanil z tohohle prostředí a hlavně z vlivu své matky. Hlavní postava byla přímo napsána pro Karima Leklou. Pracoval jsem s ním už na několika filmech, kde hrál spíš drobné role. Moc se mi líbila taková jeho humanita ve výrazu, je v něm něco hlubokého, melancholického.  S Vincentem Casselem to bylo stejné. I on měl roli na tělo. S Vincentem se známe už dlouho, produkoval můj první film a jsme si velice blízcí. Trochu mě vlastně mrzelo, že ho ve filmu ukazujeme docela nehezky. I když on je v téhle roli podivného gangstera skutečně skvělý.

Z filmu Svět je tvůj

Kamera a střih ve filmu Svět patří tobě působí klipově. Vychází to z Vaší předchozí práce na hudebních videoklipech?

Chtěl jsem vytvořit film příjemný ke koukání. Klipy a pop filmy navíc nabízí dost různých přístupů. Tenhle film má být hlavně podívaná. My totiž tady ve Francii někdy až moc lpíme na klasické obrazovosti. Ne, že bych byl proti, ale té obrazové serióznosti je někdy až moc. Já mám prostě chuť udělat spíš takový film, který bude bavit.

Tichounce poděkovat za život... Vítěz Zlaté palmy v Cannes Hirokazu Koreeda o filmu Zloději

Hirokazu Koreeda získal Zlatou palmu za film Zloději

Prestižní Zlatou palmu, hlavní cenu na festivalu v Cannes získal japonský film Zloději, vyprávějící o skupině lidí za hranou zákona, kteří společně žijí na okraji společnosti jako třígenerační rodina.

Stejně jako je důležitou složkou filmu střih a kamera, tak podstatnou je i hudba.

Mám štěstí, že díky klipům je hudba stále kolem mě. A to víc než film. Hudbu ke snímku vytvořili DJ Jamie XX a SebastiAn. Výběr songů je pak můj vlastní playlist na  Spotify. Písničky tak jsou dost různorodé, od seriózních písničkářů jako je Daniel Balavoine nebo Laurent Voulzy, až po francouzský rap, jako Booba nebo PNL. Je to taková francouzská pop music reprezentace.

Související