Hygienici odvolali varování před koupáním na Slapech a Kamýku nad Vltavou

8. červenec 2013

Středočeští hygienici odvolali varování před koupáním na Slapské přehradě a v okolí Kamýku nad Vltavou. Na měřených místech už nenašli žádné uhynulé ryby po červnových povodních. Kvalita vody tam ale kvůli sinicím přesto není ideální.

„Na to, co jsme čekali, to bylo lepší,“ popisuje své dojmy z koupání ve Slapské přehradě student Jarda. V autokempu Skalice strávil se sedmi kamarády dvě noci a teď se balí a odjíždějí pryč.

Úplně čistá podle něj voda není, mrtvé ryby ale neviděl. Co ale letos viděl poprvé, to je skoro prázdný kemp.

To překvapilo i mladý manželský pár, Martina a Lenku, který jako jediný zrovna sedí u vody.

„Neviděl jsem se koupat žádného člověka kromě mě,“ říká Martin. S Lenkou přijeli na Slapy, aniž by tušili, jak moc byla zdejší voda znečištěná a že kdy vůbec platilo nějaké varování hygieniků. Dozvěděli se to až dnes ráno. Vzhledem k tomu, jak je kemp prázdný, zažili u vody romantický večer a vyrazili si i na šlapadle.

Prázdné chatky a místa na stany už ale tak romanticky nevnímá majitel autokempu František Strnad:

„Povodí čistilo od hrubých nečistot - klády, naplaveniny plus mrtvé ryby, které opravdu sbíralo. Promítlo se to do sezony, bohužel, lidé nejezdí.“

Sinice se letos objevily dříve

Hygienici odvolali varování před koupáním ve čtvrtek. Vysvětluje to ředitel středočeské hygienické stanice Ivo Krýsa:

„Voda se zlepšila na současnou úroveň 3, která nám umožnila odvolání varování. Nicméně, jedná se stále o zhoršenou kvalitu vody, kterou nedoporučujeme citlivým jedincům.“

Pro hodnocení svědčí přetrvávající hladinové znečištění a výskytu sinic.

Uhynulé ryby vodu nekontaminovaly. „Rád bych uklidnil koupající, nezjistili jsme překročení hodnot biologických i mikrobiologických ukazatelů,“ řekl Krýsa.

Vrátíme se ale ještě na chvíli do kempu Skalice. Najít někoho u vody je skoro nemožné, místo obvyklých třiceti stanů je tu jeden. Majitel kempu Skalice si nemyslí, že se s novými informacemi situace během léta zlepší.

„Situace se nezlomí, lidé jsou tím naočkovaní a vědí, že Vltava je tím zasažená,“ míní František Strnad.

Oddělení lékařské genetiky v Thomayerově nemocnici
Spustit audio