Hydraulické nůžky demolují most na Praze 4. Uzavírka Jižní spojky tak potrvá do zítra

4. květen 2013

Až do zítřejšího odpoledne neprojedou auta částí pražské Jižní spojky. Úsek mezi ulicemi 5. května a Vídeňská musejí řidiči objíždět kvůli demolici mostu, na kterou si stavbaři už večer přistavili obří hydraulické nůžky.

Krátce po osmé hodině večer policie v pátek uzavřela úsek Jižní spojky v místě, kde se sjíždí a najíždí na magistrálu.

Frekventovaná dopravní tepna se v tomto úseku na chvíli ponořila do ticha, i když ne úplného. Pak už ale na místě začaly jezdit bagry a nákladní vozy, které pod most navezly hlínu a suť. Dělníci materiál rozložili na silnici tak, aby kusy mostu padaly právě do tohoto, jak říkají, ochranného lože.

Od půl jedenácté večer začaly hydraulické nůžky půlit most. Do betonového, téměř třicet let starého mostu se ale zakusují jako tupé nůžky do vrstvy papíru. Takže stržení mostu není otázka několika hodin.

Problémy v dopravě zatím nenastaly. Přišel to zkontrolovat i obyvatel nedaleké Krče.

„Byla kolem toho dost velká mediální kampaň, tak by se tomu měli všichni teoreticky vyhnout,“ komentoval dopravní situaci a dodal, že zatím vypadá situace dobře.

Kolem osmé hodiny ranní byl provoz v oblasti plynulý. Kolony aut se na objízdných trasách netvořily. Před devátou hodinou pak měli dělníci rozebrány již na dvě třetiny mostu.

Uzavírka se dotkne i cestujících v pražské MHD, protože úsek využíval a nyní se musí po objízdné trase pohybovat i autobus číslo 125. Je proto třeba počítat s menším zdržením.

Podle policistů by ani žádné problémy nastat neměly. A v neděli ve tři hodiny odpoledne by měla být Jižní spojka pro motoristy zase kompletně průjezdná.

Oprava části Jižní spojky v Praze
autoři: teb , Marína Dvořáková , Alena Rokosová
Spustit audio