Hybridní design Mishi Kahna. Hravé virtuální objekty bez praktického účelu

21. září 2021

Virtuální svět začíná pomalu, ale jistě hrát svou důležitou roli i ve světě současného užitého umění. Novou kolekci digitálního nábytku představil i rebel současného experimentálního designu Misha Kahn pro aukční síň Christie’s.

Kahnovy autorské interiérové objekty nejednou šokovaly odbornou veřejnost a sběratele. Zabývá se hybridním designem, který lze jen těžko kategorizovat. U jeho monumentálních pestrobarevných objektů ustupuje praktická funkce do pozadí.

Virtuální nadsázka

Misha Kahn: svícen. Courtesy of Friedman Benda and Dries Van Noten

Ve své nejnovější kolekci nábytku Furniture Unhinged rozvíjí svůj typický styl plný fantazie a nadsázky. Rozdíl od jeho předešlých kolekcí je ale zásadní. Celý projekt je totiž virtuální.

Je to vůbec první soubor uměleckých děl vytvořených na platformě NFT, který aukční dům Christie’s představil ve svém portfoliu. NFT je podobně jako digitální měna Bitcoin unikátním virtuálním souborem. Jeho koupí získáte digitální stopu, kterou nelze zkopírovat. Platforma získala v posledním roce obrovskou popularitu v uměleckém světě a pomalu proniká i do designu.

Myšlenka nemateriálních objektů

Kahn zůstává bytostným výtvarníkem pracující s reálnou hmotou v podobě interiérových solitérů. „Na myšlence prodeje virtuálních NFT objektů mě zajímá především to, že se můžete vyjádřit v objektu, který není třeba materializovat,“ říká Kahn o své nové kolekci.

Misha Kahn: lustr. Courtesy of Friedman Benda and Dries Van Noten

Ta se skládá z deseti virtuálních solitérů včetně židlí, křesla, stolu, zrcadla, knihovny a svítidel. Výrazný pestrobarevný a biomorfní design charakterizuje tyto hybridní objekty, u kterých nám může chvíli trvat než si uvědomíme jejich zamýšlenou funkci.

Jejich formy připomínají části rostlin, hmyzí těla nebo neidentifikovaná mimozemská stvoření. Jejich funkce přitom není vůbec podstatná.

Mohou být použity v online hrách, filmech nebo ve vaší virtuální kanceláři při online konferencích. Zároveň je možné soubory převést do formátů, které je možné vytisknout na 3D tiskárně a Kahnovy vize tak plně materializovat.

autoři: Adam Štěch ,
Spustit audio

Související