Hundertwasserův dům ve Vídni slaví 20 let

1. říjen 2005

Hundertwasserův dům ve třetím vídeňském obvodě patří od svého otevření v roce 1985 k největším návštěvnickým magnetům rakouské metropole. Nyní slaví své dvacáté narozeniny.

Pestrobarevná členitá stavba vznikala přesně podle umělcových představ a zásad. Friedensreich Hundertwasser tu například prosadil tzv. "okenní právo". Podle něj má obyvatel právo na to, "aby se mohl vyklonit z okna a přetvořit venku na fásadě všechno tak, jak mu odpovídá, a to kam až dosahuje jeho ruka. Aby pak z dálky z ulice bylo vidět: Tady bydlí člověk."

Hundertwasserův dům

Hundertwasserův dům se od svého dokončení před dvěma desetiletími změnil jen málo. Pyšní se celkem šestnácti soukromými a třemi společnými terasami o celkové ploše přes tisíc metrů čtverečních. Na terasách pokrytých zeminou stojí dvě stě padesát vzrostlých stromů. Stavba s padesáti byty byla veřejnosti poprvé zpřístupněna v rámci dne otevřených dveří 7. září 1985. Tehdy se na svérázný objekt přišlo podívat na 70 000 lidí. Díky velikému úspěchu tohoto projektu vznikly v okolí domu podobně laděné stavby, například galerie Kunst Haus Wien a několik restaurací a kaváren.

autor: (com)
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.