Humor je bezplatný lék, stačí ho jen užívat, věřil neurobiolog Lodin. Poslechněte si jeho Osudy

13. srpen 2021

Už samotný pojem „věda“ vzbuzuje dojem vážnosti a zodpovědnosti. Osudy profesora Zdeňka Lodina ale mohou být důkazem, že vědci jsou lidé jako všichni ostatní, s podobnými starostmi a radostmi. Významný český neurobiolog vynikal za svého života nejen svou odborností, ale také životním nadhledem a vzácným smyslem pro humor.

Připravila: Eva Ocisková
Natočeno: v roce 2005

Ve vltavských Osudech nás prof. Zdeněk Lodin nechává nahlédnout do svého dětství, do doby středoškolských i vysokoškolských studií. Vypráví o zkouškách, tehdejších brigádách i studiu: „Česká škola lékařských věd se vyznačovala houževnatostí v překonávání překážek a osobní nenáročností. Na vysokém stupni morálních hodnot stála kolegiální solidarita a přátelství. Vážili jsme si a pěstovali smysl pro srandu, v té totalitní době s výrazně švejkovskými rysy. Po dvanácti letech svobody se ale zdá, že jsme zapomněli na to, že humor není jenom sranda, ale podstatná složka lékopisu, lék, za který se nic neplatí, jenom se musí užívat.“ Vysvětluje také, proč se nakonec rozhodl pro neurologii, seznamuje posluchače s tehdejší úrovní studia, technického vybavení atd.

Prof. Lodin vzpomíná také na dobu zrodu jednoho z biologických ústavů dřívější ČSAV, kde sám jako vědecký pracovník strávil bezmála padesát let své profesní dráhy. Posluchači se dozvědí i o období badatelského a zahraničního působení.

autor: Eva Ocisková
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.