Hudební život Lubomíra Nohavici - Abraxas, piano bar, Ogari a Ester Kočičková

15. leden 2012

Hostem nedělní Čajovny bude pianista, skladatel a zpěvák Lubomír Nohavica. Nejdříve hostující muzikant u skupin Abraxas a Mariky Gombitové ještě před převratem zakládá rockovou kapelu Mandragora, pak hraje několik let v zahraničí. Po návratu chvíli hostuje v divadle Ypsilon a především vytváří autorskou dvojici s Ester Kočičkovou. Paralelně vystupuje se svou vlastní kapelou Ogari.

Lubomír Nohavica patří k těm umělcům, jejichž tvorba je známější než jejich jméno. Písně jako Ej dudy moje nebo Bože můj už téměř zlidověly, avšak pokud jsou někomu připisovány, tak spíše jejich známějšímu interpretovi Vlastu Redlovi. Nohavica složil melodii téměř ke všem písním Ester Kočičkové, přesto po něm na samostatných koncertech někteří diváci dodnes vyžadují Tři čuníky. Skladatel a pianista tak zřejmě následuje své lidové vzory, skutečné umělce, jejichž jména se rozpustila v melodiích. Jisté je, že bez jeho přínosu by současný český šanson ve smyslu písňové tvorby pro inteligentní posluchače s uměleckým přesahem téměř neexistoval.

Závěr pořadu bude již tradičně věnován posluchačům s problémy. Němá spolupracovnice naší rozhlasové stanice slečna Jarka jim ve svém praktickém okénku poradí, jak správně pít kávu.

02527225.jpeg

Připravil a uvádí Igor Malijevský.

autor: Igor Malijevský
Spustit audio