Hudební rebelie Balkan Beat Box

30. květen 2014

Vehementním bojům o zachování čistě lidových projevů už snad odzvonilo, a proto na výsledku této potyčky s moderními trendy teď úspěšně participují kapely, které legálně přeskakují po žánrovém spektru, eklekticky si vybírají a roubují hudební půdorysy jim vlastní. Balkan Beat Box klame do jisté míry jménem, více Balkánu, méně beat boxu.

Tahle newyorská parta původně tří emigrantů z Izraele si mičurinsky přivlastňuje plody světové hudební kuchyně od hip-hopu, reggae, punku až k elektronice. Na hudebně okružní výlet vás Balkan Beat Box vyzvednou v Rumunsku, přelétnou přes celý Balkán, židovský Izrael, vyřítí se směrem k Maroku a pak zakotví v Latinské Americe s kastanětami v ruce. Váš světový výlet hudebními žánry během 48 minut, přitom oni zůstávají doma na zadku v Brooklynu. Na oběžnou dráhu hudebních kolosů totiž nyní vypouští své třetí album Blue Eyed Black Boy.


Pohnutý osud, který byl zapříčiněn emigrací z Izraele do Ameriky, byl původním spojovatelem životů dvou zakládajících členů – Tamira Muskata a Ori Kaplana, jejichž jména mimo jiné figurovala i v kapele Gogol Bordello. Později k sobě přibrali MC Tomera Yosefa, rovněž izraelského zběhlíka, se kterým formace Balkan Beat Box teprve dostávala ty správně rebelující grády. V roce 2005 vyprodukovali eponymní album, jasnou vlastní směrovku moderní world music ve světovém kontextu. O dva roky později se s vysoustruhovanějším balkánským výrazem objevili s deskou Nu-Med, na kterou se nalepily většinou pozitivní kritiky.

02016935.jpeg


Aktuální album modrookého černouška je hyperaktivním dítětem politických a emocionálních témat. Balkan Beat Box nekrouží kolem horké kaše, naopak do ní vrtají vidličkou vší silou. Tematizují otázky současných válek, politických zvráceností a sortu vlastních nekompromisních názorů. Část alba ve znamení toho, že svůj postoj myslí opravdu vážně, natáčeli v srbském Bělehradě, a to ve spolupráci s tamním cikánským orchestrem.


Zbrusu nová deska Blue Eyed Black Boy umě kombinuje vrcholky ledovců lidové kultury - tedy balkánskou divočinu, židovský klezmer, sborové zpěvy responsoriálního typu a španělské rytmy. Díky instrumentální rozmanitosti a technických dovedností hudebníků se tvaruje do hybridního souboru ojedinělých prvků, které stojí za pozornost.

02016946.jpeg


Blue Eyed Black Boy je globálním balíčkem zachumlaným do měkkosti moderních směrů, který vystřeluje současnou podobu elektronické fúze newyorské pouliční směsi směrem výš a dává tak další herdu do zad světově pojímané lidové hudbě, kterou tak vlastně úspěšně popularizuje.

Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.