Hudební oslava svobody. Nenechte si ujít Mezinárodní den jazzu ve speciálním vltavském vysílání

28. duben 2021

Český rozhlas Vltava se opět zapojuje do oslav světového svátku jazzu 30. dubna. Akce již druhým rokem celosvětově probíhají v omezeném pandemickém režimu a ne vše je snadno dostupné. Ve speciálním vysílání zpřístupňujeme zajímavé momenty z globálního dění. Vyberte si z našeho programu, slavit začínáme již 29. dubna.

Co je Mezinárodní den jazzu?

Je to hudební oslava svobody a přátelství. Více než 100 let se totiž ukazuje, že právě tyto hodnoty dovede s lehkostí probouzet právě jazz. Svoboda a přátelství je takřka podstatou neustále se proměňující podoby jazzu. Proto mu také v roce 2011 přiřkla organizace UNESCO pod záštitou slavného pianisty Herbieho Hancocka vlastní Den. Letos ovšem celá oslava spontánně evokujte také jedno přání. Velké přání, ať se mohou lidé opět setkávat stejně bezpečně jako v dobách před pandemií. Po celém světě se 30. dubna zapojují do oslav hudebníci, organizátoři i média a Český rozhlas Vltava je součástí tohoto dění.

Program

Marta Kloučková Quintet LIVE
Melodie ze saténu poháněné invencí a virtuozitou těch nejvýraznějších jazzových hráčů současné české jazzové scény. Užijte si znovu koncerty, který se konaly v rámci open-air festivalu Mladí ladí jazz 2020.

Tonya Graves LIVE
Groove, blues, pop a jazz kapely americké zpěvačky Tonyi Graves, která na domácí vokální scénu dlouhodobě vnáší nedostižnou soulovou a jazzovou kvalitu, jíž je radost poslouchat v jakékoliv hudební poloze. 

Fatima LIVE
Vokální živel s překrásnou barvou hlasu a nezapomenutelnými živými koncerty – to je zpěvačka Fatima, která se krůček po krůčku propracovala na přední pozice současné soulové londýnské scény. Její vystoupení završilo open-air festival Mladí ladí jazz 2020.

Poslouchejte jazzové pořady na Vltavě!

Koncert Jazz každý čtvrtek od 21:00h
Jazzový podvečer každý den od 18:00h
Jazzové dopoledne pondělí až sobota od 11:00h

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.