Hudební oslava svobody 1989

14. listopad 2021

Večerní vysílání od 20:00 na státní svátek 17. listopadu bude z velké části patřit snímkům, které připomenou památný rok 1989.

Večerní blok na státní svátek 17. listopadu bude z velké části patřit snímkům, které připomenou památný rok 1989. Otevře ho záznam legendárního koncertu Berlínských filharmoniků z 12. 11. 1989, který se konal v berlínském sále Philharmonie jen několik dnů po prolomení Berlínské zdi – první německý orchestr se tehdy rozhodl uvést mimořádný koncert a vstupenkou na něj byl občanský průkaz bývalé Německé demokratické republiky. Koncert, na kterém dirigoval Daniel Barenboim od klavíru Klavírní koncert č. 1 C dur a pak Symfonii č. 7 A dur Ludwiga van Beethovena, vstoupil do dějin naprosto jedinečnou atmosférou, ve které byla radost i dojetí.

Logo

Navážeme symbolickým připomenutím angažmá dirigenta Kurta Masura v Lipsku a oslavou svobody v předehře Leonora III a ve finále opery Fidelio Ludwiga van Beethovena. Z domácí hudební scény nemáme zachyceny první koncerty České filharmonie v listopadových dnech – ale jak víme, Libor Pešek tehdy dirigoval Mou vlast, takže připomeneme alespoň jednou symfonickou básní jeho provedení. A pak Pražské Te Deum 1989 Petra Ebena, komponované v této přelomové době. Poté se na  hodinu přeneseme do Carnegie Hall, kde v roce 1990 provedly dvě legendární sopranistky Jessye Norman a Kathleen Battle večer černošských spirituálů – a jak víme i z jejich českých verzí, také ty jsou obrazem boje za svobodu. Amerika tehdy prožívala události v Evropě velmi silně a koncert se konal shodou okolností nedlouho po projevu Václava Havla v americkém Kongresu.

Samotný závěr slavnostního večera bude znovu patřit Beethovenovi, tentokrát jako připomenutí, že svoboda v mnoha místech světa zdaleka není, a hlavně není zadarmo. Osudovou symfonii bude dirigovat znovu Daniel Barenboim s mládežnickým orchestrem z hudebníků Izraele, Palestiny a zemí Blízkého východu – ten dostal název podle sbírky J. W. Goetha „Západovýchodní díván“. A náš snímek pochází ze symbolického koncertu, který se konal za mimořádných bezpečnostních opatření  25. 8. 2005 v Ramalláhu, správním centru okupovaných Palestinských území. Mimochodem, pokud všechno vyjde, právě s tímto pozoruhodným mládežnickým orchestrem Barenboim zahájí příští rok Pražské jaro! 

Spustit audio